Dulceata de gutui

Tomna este sezonul gutuilor, acest fruct extrem de parfumat, aromat, preferat de toate generatiile.

Pentru a pastra mai mult timp mirosul si parfumul lor, gutuiile se pot pastra iarna deasupra pe sifoner, in biblioteca, iar casa va mirosi a toamna, …dar un alt mijloc de pastrare pentru un timp destul de indelungat este de a conserva acest fruct .. si anume de a face o dulceata, un gem sau o peltea.

Vom face o dulceata dupa o reteta simpla a bunicii, fara conservant sau chimicale, totul cat mai sanatos si facut in casa.

 

Ingrediente dulceata de gutui

1 kg gutui ( 800 g curatate ) , sanatoase, coapte

1 kg zahar tos

3 pahare apa ( a cate 200 ml )

2 lamaii ( pentru zeama si felii )

 

Cum se face dulceata de gutui

Cantitatiile se pot dubla, tripla… dupa preferinta si volumul vaselor in care se va face dulceata.

Gutuiile sunt fructe care necesita mai multa atentie, de aceea primul lucru va fi de a ne  ocupa  de pregatire.

Curatam gutuile de puf cu o carpa uscata, apoi spala, curata de coaja cu un cutit bine ascutit, date pe razatoarea cu gauri mari.

Intre timp, cand ne apropiem de finalul pregatirii gutuilor, punem apa si zaharul intr-o cratita speciala pentru dulceturi, pentru a fiebe si forma siropul,  se vor adauga imediat in siropul deja format ( cand face margelute, atunci se va adauga fructul), pentru a se evita oxidarea fructului.

Se ia vasul de pe foc, se lasa 20 minute deoparte ( pentru a intra bine siropul in fruct ), dupa care se va continua fierberea inca 10-15 minute, pana se va lega dulceata ( testul se va face cu farfuria rece, scoasa din congelator,… daca siropul nu se imprastie, dulceata este gata ), totul se va petrece timp de 30 minute dupa fierberea siropului.

Cu 5 minute inainte de a fi luata de pe foc, se va adauga zeama de lamaie,pentru a se pastra culoarea frumoasa a dulcetii ( a fructului ).

Dulceata de gutui se va pune fierbinte in borcane sterilizate si incalzite in prealabil in cuptor, iar pentru siguranta de a nu  mucegai si zaharisi dulceata, la fiecare borcan adaugam cate o felie de lamaie deasupra.

Borcanele cu dulceata de gutui se vor pune la pat cald in paturi pana se racesc, apoi etichetate cu numele si data, duse  in camara la pastrare, pana avem pofta de a consuma dulceata.

Trucuri si idei

Dulceata de gutui se mai poate pregati si cu fructe taiate in cuburi mici sau rondele, care se vor oparii 5-10 minute in apa clocotita, apoi in apa rece ( pentru a nu oxida ), puse la scurs intr-o strecuratoare, apoi transferate in siropul fierbinte, procedandu-se la fel ca la fructele date pe razatoarea cu ochiuri mari.

In acest caz, se va obtine o dulceata rosiatica  ( aspectoasa si apetisanta ), iar daca dorim o dulceata de gutui mai deschisa la culoare, fructele curatate si taiate se tin cca 30 minute in apa rece in care s-a dizolvat sare de lamaie ( proportia fiind de 1 lingura sare de lamaie la 1 l apa), apoi fierberea se va face cum s-a procedat mai sus.

POFTA BUNA !!!

Sursa foto