Pentru ca pietele sunt deja pline cu legume de toate felurile, ar fi pacat sa nu ne gandim cum sa le folosim pentru o perioada mai lunga, atunci cand sezonul lor va trece.
Metode de pastrare sunt numeroase ( in pungi in congelator, la borcane sterilizate etc.. ), dar cel mai bine este totusi sa folosim retetele bunicii de conservare a lor pe o perioada indelungata.
Aceste preparate sunt utile intr-o gospodarie, deoarece nu mai necesita alte pregatiri inainte de a fi servite, eventual numai se incalzesc, mai ales cand mereu timpul este limitat ( criza de timp ).
Ingrediente ghiveci legume pentru iarna
( ptr 7 borcane mici )
Cantitatile se pot dubla ( folosindu-se in parti egale deobicei ), iar legumele se vor alege si dupa preferinta fiecaruia si gust.
1 conopida alba fara pete negre ( 1 kg )
1 kg pastai galbene late
1 kg dovlecei
1 kg vinete mari
500 g morcovi mari
1 kg ceapa ( asigura o dulceata ghiveciului )
1 kg gogosari
1 kg ardei gras
2 kg rosii bine coapte
4-5 felii de telina ( optional )
1 borcan bulion ( 375 g)
ulei ( 50 g la 1 kg de legume curatate) sau 200 ml ptr a fi mai dietetic ( mai mult inbusite cu putin adaos de apa din cand in cand)
foi de dafin ( optional)
cateva frunze de telina
1/2 legatura de patrunjel
10 boabe de piper
sare, piper
Cum se face ghiveciul de legume pentru iarna
In prima faza, ne ocupam de spalare, curatire si taiere a legumelor, iar apoi de prelucrarea lor intr-o anumita ordine ( tinand cont de modul lor de gatire ).
Conopida se va desface in buchetele mici, apoi se va tine in apa cu sare ( pentru eliminarea viermisorilor existenti printre buchetele).
Fasolea pastai se va taia in 2-3 ( in functie de lungimea lor), dovleceii in rondele daca sunt mici, sau bastonase cand sunt mari.
Vinetele se vor taia in cubulete, se presara cu sare si dupa 30 minute se storc si eventual se oparesc cateva minute in apa clocotita ( pentru a iesii din amareala ).
Ceapa se curata, spala si taiata pestisorii, iar morcovii, telina se curata de coaja cu un aparat special de legume,se taie cuburi sau rondele.
Gogosarii si ardeii grasii se curata de cotor si seminte, apoi taiate in bucati mari ( deoarece se topesc repede la gatire si dorim sa-i vedem totusi in conserva ).
Rosiile se vor opari cateva minute, apoi se curata de pielita si partea alba, urmand a fi taiate in cuburi mici.
Cand toate legumele sunt astfel pregatite, se pun intr-o cratita cu fund dublu si pereti inalti pe ochiul de la aragaz cu ulei ( 50 g la 1 kg legume curatate ), intai ceapa la inabusit cu cate un adaos de apa pana se va inmuia, apoi se adauga morcovul, telina la inmuiat pentru cca 20 minute, urmand gogosarii, ardeiul gras, conopida, vinetele, rosiile, bulionul desfacut in putina apa, piperul boabe, putina sare si piper macinat la inceput ( apoi la final dupa gust ), totul pentru 15 minute( fara sa amestecam in ghiveci, doar cat vom clatina cratita intr-o parte in alta, pentru evita sfaramarea legumelor).
Cratita se va da apoi la cuptorul preincalzit la 170 grade, pentru a fierbe incet pana ce legumele vor fi patrunse bine ( eliminandu-se din lichidul lasat de legume cca 60 minute )
Aproape de final, asezonam ghiveciul cu sare, piper, foaie dafin, frunze de telina si patrunjel proaspat tocat.
Ghiveciul se va turna caldut in borcane bine spalate si uscate ( eventual sa fie asezate in apropierea unei surse de caldura ), aranjate si repartizate legumele uniform.
Marginea borcanului se sterge intai cu o carpa umeda si apoi cu una uscata pentru a indeparta urmele de ulei, urmand apoi sa punem capacele.
Acestea se sterilizeaza pentru mai multa siguranta in doua zile consecutive 20-30 minute, apoi depozitate in locuri racoroase.
POFTA BUNA !!!