Kofte ( chiftelute din carne de miel )

In vacantele pe care le planificam in alte tari ( in special orientale) descoperim mancaruri deosebit de gustoase datorita condimentelor folosite.

Kofte ( sau asa zise chiftelute ) este o reteta de fel principal de mancare cunoscut in Grecia si Turcia si se face din carne de miel in special.

Reteta a fost “copiata” de papilele noaste gustative, iar acum avem indrazneala s-o punem in practica acasa, invitandu-ne prieteni apropiati ca sa ii surprindem.

Este foarte simplu si usor de facut, sanatoasa, chiar daca contine ingrediente care ni s-ar parea foarte picante, dar in combinatie, acestea au un gust deosebit si capacitatea de a “bucura” bolta palatina.

Ingrediente kofte ( chiftelute din carne de miel )

cantitati pentru 10 buc kofte

500 g carne de miel ( sau vita macra )tocata foarte fin

1 ou

2 cepe mijlocii

1 lingurita chimion ( care este secretul pentru gustul bun al kofte )

1/2 lingurita scortisoara ( care este secretul pentru gustul special al kofta )

1/2 lingurita chili de ardei

1 lingurita paprika

2 lingurite de usturoi pisat

1/2 lingurita de piper

sare

Cum se face kofte din carne de miel

Intr-un bol incapator si cu peretii inalti, vom pune carnea de miel tocata foarte fin ( aproape macinata ), peste care adaugam ceapa cutatata de coaja, data pe razatoarea mare, urmand oul si mixul de condimente speciale ( chimionul, scortisoara, chili de ardei, paprika, piperul si usturoiul).

Aceasta compozitie se va amesteca foarte bine cu mana, cca 5 minute, pentru a se combina foarte bine aromele.

Lasam aluatul la “dospit” pentru cca 10 minute, apoi cu mana umeda vom face din acesta niste “mingiute” ca de tenis de masa, urmand sa ia forma unui mic cu ajutorul palmelor umezite, apoi fiecare fiind usor aplatizate.

Se vor aseza pe un platou dupa terminarea aluatului, urmand a fi puse la prajit pe grillul incins in prealabil uns cu putin ulei pe flacara aragazului.

Kofte se vor praji pe ambele parti, apoi sunt puse pe un platou si servite fierbinti in farfurii albe intinse, alaturi de cartofi pai, ardei iute, rosie sau de o salata verde cu castraveti, rosii si otet balsamic dupa gust.

 

POFTA BUNA!!