O mancare primavaratica, de sezon, cu un gust dulce- acrisor, combinandu-se foarte bine spanacul proaspat cu carnea de miel care este mai dulceaga.
Este o mancare care in unele zone ale tarii, o gasim sub denumirea de tocana, datorita unui ingredient important, indispensabil aproape de la orice fel de mancare gatita si anume: ceapa (fie ciorbe, supe , tocanite sosuri etc..).
Ingrediente mancare de miel cu spanac
1 kg carne miel ( carne cu os )
1-1,5 kg spanac proaspat
4 cepe ( va da dulceata mancarii )
1 legatura leurda ( va inlocui usturoiul )
2 linguri pasta de tomate
50 g smantana ( pentru decor si gust )
ulei vegetal
zeama de lamaie (1 cescuta, pus la oparit spanacul pentru a-si mentine culoarea de verde intens)
sare, piper
Cum se face mancare de miel cu spanac
Spanacul proaspat se va curata de pe cotor, frunza cu frunza, apoi spalat in 2-3 ape, pentru a se indeparta impuritatile din spatele frunzelor, urmand a fi pus la oparit pentru cca 3-5 minute cu un praf de sare si zeama de lamaie.
Scurs si racit intr-o strecuratoare, spanacul se va toca marunt si pus intr-un vas in asteptare.
Carnea de miel, portionata in bucati potrivite cat pentru o inghititura, se va pune la inabusit intr-o cratita cu uleiul incins.
Ceapa, curatata si taiata marunt, se va adauga in cratita (avand grija sa fie picurata apa din cand in cand, pana se va inmuia ceapa).
Spanacul pregatit in prealabil, se va pune peste carnea de miel, adaugandu-se apa fierbinte (cat sa acopere totul cu cel putin 10 cm), lasand sa fiarba acoperit cu un capac ( pana cand carnea se va fragezi si forma un sos scazut ), maxim 30 minute.
Usturoiul verde se va adauga aproape de final (pentru a se intensifica si pastra aroma in mancare), impreuna cu pasta de tomate dizolvata in putina apa calduta.
Mancarea de miel cu spanac, se va asezona cu sare si piper dupa gust, apoi servita calda in farfurii individuale, cu 1-2 linguri de smantana ca si decor, alaturi de o mamaliguta si o acritura la alegere.
Trucuri si idei
O astfel de mancare de miel va iesi la fel de gustoasa, daca se va inlocui spanacul cu stevia proaspata culeasa din gradina proprie, sau de pe tarabele din piata.
POFTA BUNA !!