Daca iti trebuie rapid un sos atunci mujdeiul de usturoi este primul care ne vine in cap. Poate fi servit ca adjuvant la peste slab, fiert sau prajit,la cartofi copti sau fierti in coaja sau la sote de ciuperci.
Ingrediente pentru mujdeiul de usturoi
2-3 capatani mari de usturoi,
ulei,
otet,
sare,
ardei iute rosu din otet,
verdeata (marar, patrunjel),
1 albus de ou (daca este nevoie),
Cum se face mujdeiul de usturoi
Se curata usturoiul si se zdrobesc cateii cu ajutorul dispozitivului cu gaurele. Apoi se paseaza cateva secunde cu pasatorul, pentru a se obtine o pasta omogena.
Se adauga sare, 1/4 lingurita si se omogenizeaza cu mixerul, la turatie minima.
Se adauga ulei, in portii foarte mici, 2-3 ml si sub agitare continua.
La fiecare 3 portii de ulei adaugate, se adauga si cca 2-3 ml de otet. Nu este nicio problema daca, in final, mujdeiul este prea acru. Dupa 10-15 min. excesul de acreala dispare, odata cu iuteala si gustul gretos al usturoiului.
Daca, in final, mujdeiul tinde sa se taie, se adauga un albus de ou crud si se mai bate cu mixerul pana la obtinerea unei paste stabile. Se adauga ulei si otet pana se obtine un volum de max 1/2 litru de mujdei.
Trucuri
Se recomanda sa folosesti usturoi romanesc, deoarece confera o stabilitate mai mare mujdeiului, decat usturoiul turcesc.
Preparat cu albus de ou, mujdeiul poate fi pastrat la frigider si cateva zile, fara sa-si altereze gustul.
Dupa gust, la sfarsit se poate adauga un ardei iute rosu din otet, taiat rondele foarte subtiri, eliminandu-se semintele. De asemenea, după gust, se mai poate adauga si verdeata taiata foarte marunt.
Video
Urmareste video de mai jos pentru a vedea cum se face mujdeiul de usturoi cu smantana