Orez cu mazare si parmezan

Orezul cremos cu mazare, este o inspiratie si o idee pentru persoanele cu dieta si un regim fara carne, cat si o mancare sanatoasa pentru copii de peste 1 an, care trebuie invatati cu gustul legumelor.

Ingrediente orez cu mazare si parmezan

1 cana orez 200g ( cu bob mare )

1 ceapa

1/2 dovlecel

1 morcov mic

2 catei usturoi ( pentru aroma )

250 g mazare proaspata

50 g unt + 3 linguri ulei de masline

1,5 l apa ( supa de pui sau de legume, ce avem fiecare la indemana )

100 g parmezan

1/2 legatura de patrunjel

sare, piper

Cum se face orez cu mazare si parmezan

Deoarece vom folosi mazare proaspata, o fierbem separat intr-o cratita cu apa clocotita si un praf de sare pentru 20-25 minute, pana se patrunde  ( cand bobul va fi moale la strans intre degete ), dupa care se va scoate la scurs intr-o strecuratoare, ocupandu-ne de restul ingredientelor.

Intr-o cratita cu fundul dublu ( pe care o vom folosi pana la sfarsit, cu o capacitate de 2,5 l ), punem untul cu uleiul la incalzit, adaugam ceapa curatata, taiata pestisori si usturoiul taiat feliute pentru 1-2 minute ( atat cat va aspect translucid ), apoi dovlecelul, morcovul dat pe razatoarea mare, amestecand continuu pana va scadea lichidul lasat de dovlecel si morcov.

Orezul spalat sub jet de apa si scurs, il adaugam in cratita, amestecand continuu pana ce acesta devine lucios la calit, apoi punem apa ( supa de legume sau de pui ), lasand sa fiarba la foc mic pana cand orezul este fiert ( usor cleios ) cca 35 minute.

Pe parcurs aproape de final, adaugam mazarea deja fiarta, asezonam cu sare, piper dupa gust, amestecand usor cu o paleta ( avand grija sa nu sfaramam bobul de orez ).

Pentru persoanele care doresc un gust si un aspect mai cremos al orezul se poate adauga la sfarsit parmezanul ras, pentru a se topi in orezul fierbinte.

Orezul cu mazare si parmezan se poate servi pe farfurii intinse albe, decorat cu patrunjel proaspat tocat, cat si ca o garnitura la un piept de pui pe gratar sau grill si bineintele cu o nelipsita salata verde sau de legume proaspete ( morcov ras, sfecla rosie, castraveti, rosii ).

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto