Prajitura cu iaurt si nuci

O prajitura racoroasa, de vara, potrivita la o ceasca de ceai, preparata foarte usor cand timpul este foarte scurt si apetitul de ceva dulce nu ne da pace.

Ingrediente prajitura cu iaurt

250 g iaurt natural

2 oua

150 g zahar

1oo ml ulei vegetal

400 g faina ( mai mult sau mai putin )

100 g nuci tocate

50 g stafide

1 praf de copt

1/2 lamaie ( coaja )

un praf de sare+ 2 linguri apa rece( ptr albus )

Cum se face prajitura cu iaurt

Separam albusurile de galbenusuri in 2 boluri.

Intr-un vas mai adanc mixam iaurtul cu zaharul, pana ce acesta se topeste, adaugam galbenusurile pe care le-am batut cu ajutorul unui tel cu uleiul, treptat pana se incorporeaza in iaurtul batut cu zaharul si coaja rasa de la 1/2 de lamaie.

Albusurile le batem spuma tare impreuna cu un praf de sare si apa rece, pana devine translucida, apoi o adaugam lingura cu lingura in vasul cu galbenusurile si iaurtul, amestecand cu o spatula de jos in sus.

Faina ( la inceput 300 g ) cernuta si amestecata cu praful de copt o adaugam in compozitie in ploaie, amestecand cu spatula de jos in sus, pana se va incorpora bine ( sa nu ramana cocoloase de faina ).

In cazul in care aluatul este prea subtire, se mai adauga faina ( aluatul sa aiba consistenta unui chec ).

Transferam aluatul intr-o tava patrata 30/30 cm, tapetata cu hartie de copt unsa bine cu ulei ( sau margarina ), iar deasupra presaram nucile si stafidele.

Introducem tava in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 35 minute, apoi lasata sa se raceasca in tava.

Se va pudra cu zahar pudra si taiata in patrate mici si servita la un ceai pe o terasa dimineata sau seara pe racoare cu prietenii.

TRUCURI SI IDEI

Daca dorim un desert mai aspectos ( sau concentrat ), putem aplica peste prajiturarece o glazura de ciocolata ( din ciocolata amaruie si frisca lichida, topita pe ochiul de la aragaz intr-un ibric si apoi turnata calduta peste prajitura ).

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto