Prajitura cu mere de post

Deoarece fructele se gasesc acum mai tot timpul anului, m-am gandit sa folosesc pentru ce doresc sa fac, merele .

Voi face o placinta cu mere, care este foarte aromata si gustoasa.

Placinta de mere este una dintre placintele cu care eram cu totii incantati cand bunicile ne rasfata cand eram mici.

 

Ingrediente pentru placinta cu mere

1 kg de mere (de preferat sunt cele ionatane, dar asta poate fi optional)

100 g de zahar

1 lingurita de scortisoara

1 cana de 250g de ulei

1 cana de 250g apa minerala

1 cub de drojdie de 70 g

700g faina alba

1-2 pliculete de vanilie

1/2 lingurita sare

Cum se face placinta cu mere

Pentru inceput ne vom ocupa de merele pe care le vom spala si le vom da pe razatoarea mare cu tot cu coaja, deoarece toate vitaminele se gasesc in coaja.

Apoi intr-o cratita cu peretii mai inalti vom pune merele, pentru a le cali putin, cratita fiind preincalzita.

Adaugam zaharul si calim merele pentru 10 minute, pana se vor inmuia si lichidul din mere va disparea.

Dupa ce acest proces de calire este gata, vom stinge focul de la aragaz si vom pune apoi scortisoara amestecand totul pentru a se amesteca aromele.

Cat timp merele se vor raci, ne vom ocupa de aluat si anume:

Intr-un castron vom pune uleiul, apa minerala, cubul de drojdie care a fost imuiat cu putin zahar, vanilia si sarea.

Vom amesteca totul cu ajutorul unui mixer sau cu un tel. Apoi vom pune faina putin cate putin, pana vom face un aluat nelipicios. La nevoie se mai poate adauga faina.

Dupa ce am obtinut un aluat care este asa cum trebuie pentru a putea fi intins usor pe masa de lucru, il vom pune pentru 30 minute in frigider.

Dupa 30 minute aluatul va fi scos din frigider si il vom imparti in 3 parti egale.

Luam fiecare bucata pe care o vom intinde cu ajutorul unui sucitor, nu inainte de a avea in vedere ca masa de lucru sa fie mereu cu faina,pentru a putea lucra aluatul mai bine.

Vom intinde foaia de aluat, atat cat trebuie sa fie pentru tava de aragaz normala, dupa care-l vom rula pe sucitor si-l vom pune in tava de aragaz tapetata cu hartie de copt.

Excesul de aluat care depaseste tava va fi taiat cu ajutorul unui cutit, dupa care vom intinde merele atat cat dorim sa fie stratul de gros.La fel vom proceda si cu restul de foi,adica le vom intinde la fel ca pe prima foaie urmand sa punem merele peste foaia de aluat la fel, indepartand la fel excesul de aluat.

Daca dorim ca stratul de mere sa fie mai gros, atunci vom mai cali mere,asta in cazul cand nu mai avem pregatite.La fel de bine,daca dorim ca merele calite sa fie mai dulci decat am pus noi zahar,vom mai putea adauga zahar.

Vom da placinta de mere la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 40-45 minute.

Cand se va raci, placinta va fi taiata in patrate potrivite si apoi pudrata cu zahar pudra, iar daca nu dorim s-o pudram va fi la fel de aspectoasa si gustoasa.

Aceasta placinta este buna pentru zilele de post,mai ales este preferata in postul Craciunului.

Este un desert delicios dupa un pranz de duminica in familie.

 

POFTA BUNA !!!

 

Sursa foto