Salata de untisor

Salata cu untisor

Primavara, padurea se transforma intr-o adevarata gradina naturala cu fel de fel de plante care, pentru persoanele pe care le cunosc va fi o “mana cereasca”, deoarece ele sunt curate nefiind atinse de mana omului ( ci cresc in mod natural ).

Aceste plante din flora salbatica precum: papadia, untisor (sau salata mieilor ), leurda, macris, stevia, au beneficii mari pentru organism,  acesta avand nevoie de ” noutati” in materie de vitamine.

Toate frunzele verzi de primavara se combina perfect cu produse de origine animala precum: carne, oua, branzeturi sau consumate ca atare impreuna cu alte legume.

Untisorul se gaseste in padure la poalele copacilor din abundenta, dar acum mai nou il gasim si in supermarket-uri ambalat la pungi in vid la fel ca rucola, salata verde etc.

Frunzele sale contin vitamina C; E; CALCIU; POTASIU; FIBRE, contribuie la detoxifierea organismului ( curata sangele si ficatul ) si are proprietati antianemice.

Untisorul, mai poarta denumirea de salata mieilor, deorece se foloseste in pragul sarbatorilor de PASTI, alaturi de mancarurile grele (intrucat are un efect tonic digestiv).

Vom face o salata cu untisor, care va merge foarte bine pe masa SARBATORILOR  PASCALE.

Se face foarte usor si se merita a fi consumata cat mai des.

Ingrediente salata untisor

1 punga ambalata de untisor ( 0,500 g )

100 g masline negre rondele

1 morcov mic

1/2 varza rosie

6 rosii cherry

1/2 castravete ( daca este lung sau 2 castraveciori mici )

1/2 ceapa alba

5-6 ridichii rosii

6 linguri otet balsamic ( inlocuieste sucul de lamaie )optional

4 linguri sos soia sau susan ( va inlocui sarea )

3-4 linguri de ulei de masline

Cum se face salata cu untisor

Vom pregati un vas de sticla destul de incapator, in care punem untisorul, care in prealabil a mai fost dat sub un jet de apa rece ( chiar daca a fost ambalat ) si pus la scurs bine intr-o strecuratoare.

Restul de legume pe care le-am curatat de coaja ( morcovul, ceapa ) si spalat, le dam pe razatoarea mare ( morcovul, varza rosie ), ceapa taiata julien si frecata cu sare ( pentru a fi mai dulce ), ridichile taiate feliute, rosiile cherry taiate in doua pe lungime, castravetele taiat rondele inregi ( sau rondelele in jumatate ) si le adaugam in vasul cu untisorul.

Separat vom pregati intr-un bol dresingul din otet balsamic, ulei masline, sos de soia ( sau susan ) pe care il vom adauga peste legume, amestecand usor totul cu ajutorul a doua linguri sau furculite speciale pentru amestec salate. Se pot adauga seminte de susan sau nuci.

Salata cu untisor se poate servi ca atare, combinata cu un platou cu branzeturi sau ca o garnitura la friptura.

 

POFTA BUNA !!!