Sarmale de post in foi de loboda galbena

Este o reteta de post, mostenita de la bunicile noastre care gateau foarte bine, folosind aproape orice leguma, deoarece pe vremurile lor nu existau supermarkete si trebuiau sa se adapteze conditiilor de atunci.

Deoarece suntem in postul Sf Petru si Pavel, incercam sa venim in ajutor cu multiple retete, usor de facut deasemenea…. si anume acum vom face sarmale de post.

La aceasta reteta de sarmale de post vom folosi frunza de loboda galbena ( mai putin folosita de gospodine, dar va asigur ca este o reusita folosirea lor mai ales ca acum in vara este sezonul acestei legume), care este o delicatese…. gatindu-se chiar si in restaurantele de lux ( pentru persoanele care tin la diete si vor un mod sanatos de viata ).

Deoarece frunza de loboda este putin acrisoara, sarmalele nu se vor  acri cu bors sau cu zeama de lamaie.

Ingrediente sarmale de post in foi de loboda galbena

1 cana orez cu bob rotund

1 morcov

2 cepe

1/2 telina

10-12 frunze loboda galbena cu frunza mare ( depinde de cata compozitie va iesi … mai multe sau mai putine frunze )

1oo ml bulion( 3 linguri )

50 ml ulei masline ( va fi compozitia mai gustoasa )

2 linguri malai grisat ( va lega compozitia )

1/2 cana apa fierbinte ( ptr a fierbe orezul mai bine )

1/2 legatura marar

1/2 legatura patrunjel

sare. piper

Cum se fac sarmale de post cu frunze de loboda galbena

Avantajul si usurinta cu care se face aceasta reteta, este ca putem pune toate ingredientele de la inceput, lucru foarte bun, deoarece este considerata si o mancare dietetica, pentru ca toate aceste ingrediente se fac inabusit.

Intr-o cratita cu fund dublu sau o tigaie de teflon cu pereti inalti, punem uleiul de masline ( fara sa-l lasam sa se incinga ), ceapa curatata si tocata marunt, morcovul, telina curatate si date pe razatoarea mare, amestecand continuu pentru cca 10 minute, dupa care punem orezul spalat si scurs, sa se caleasca 1 minut, urmand  apa fierbine si lingura de malai grisat( ptr a se lega compozitia ).

Amestecam cu o spatula in cratita pentru a nu se prinde compozitia de fundul oalei, pana cand se va umfla orezul si nu va mai fi lichid in cratita.

Adaugam bulionul, verdeata tocata marunt, asezonand dupa gust cu sare si piper.

Lasam compozitia la racit, ocupandu-ne de frunzele de loboda.

Acestea vor fi spalate, taiate coditele, apoi date pentru 1 secunda si scoase imediat dintr-un vas in care am pus apa fierbinte ( optional, daca dorim )

Frunzele de loboda  se vor lasa la racit ( asta in cazul daca le-am oparit, daca nu se pot folosi ca atare ), apoi se vor umple si infasura fiecare in parte cu compozitia racita, la fel ca si sarmalele la care se folosesc frunzele de vita de vie.

Dupa ce au fost rulate, se vor aseza intr-o oala cu o capacitate de 2,5 l, tapetat fundul oalei cu bete de patrunjel( marar ) sau de leustean, peste care se va turna apa fierbinte, depasind cu apa deasupra cu un 1 cm.

Se vor lasa sa fiarba la foc domol cca 30 minute.

Sarmalele de post cu frunza de loboda galbena se vor servi fierbinti cu mamaliguta, dar  bune sunt si reci.

Acestea se pot tine la rece in frigider 3 -4 zile, pana se vor consuma.

TRUCURI SI IDEI

Pentru persoanele care nu tin post, in compozitie se pot pune 1-2 oua, iar la consum  sarmalele se pot decora cu cateva linguri de smantana pentru gust mai delicios.

 

POFTA BUNA !!