Sarmalele au fost, se pare inventate de turci, dar la noi a devenit una dintre mancarurile traditionale, des gatite nelipsind in special de pe mese in preajma sarbatorilor de iarna, Craciun si Revelion.
Fiind totusi considerata o mancare “grea”( in special cele nevegetariene ) se pot face exceptii in preajma ocaziilor speciale, acestea fiind foarte gustoase.
Sarmale se pot face in foi de varza murata, dar si in foi de vita-de-vie.
Ingrediente sarmale in foi de vita
(ingrediente pentru 70-80 sarmale )
foi de vita-de-vie in saramura ( aprozimativ 50-60 de foi ptr cantitate de carne pe care o folosim )
500 g carne vita tocata
500 g carne porc tocata
1 cana orez cu bobul rotund
2 cepe mari
1 ou
100 g costita afumata ( optional )
100 g pasta bulion ( pentru umplutura )
200 ml suc rosii ( pentru sarmale )
3 linguri ulei floarea-soarelui
2 rosii mici ( taiate pentru a fi puse pe fundul oalei )
1 legatura de patrunjel proaspat
1 legatura de marar proaspat
sare, piper
Cum vom face sarmale in foi de vita
Curatam ceapa de coaja si o taiem marunt.
Incingem uleiul intr-o tigaie si sotam foarte putin ceapa.
Peste ceapa vom pune orezul spalat si scurs si pasta de bulion.
Amestecam totul pana se vor combina ingredientele si mai lasam pe foc cca 2-3 minute dupa care dam tigaia deoparte lasand sa se raceasca.
Intr-un bol larg punem carnea tocata amestecand-o pentru a se desface putin, ceapa calita, verdeturile tocate marunt, oul, sarea si piperul.
Umplutura se amesteca din nou bine pana ce ingredientele isi vor lua aroma.
In timp ce tocatura se odihneste vom desara frunzele de vita, desfacandu-le foaie cu foaie in apa calduta.
Asamblarea sarmalelor in foi de vita
Pregatim o oala cu fundul gros tapetata cu ulei, cu rosii tocate marunt si cotita afumata.
Luam cate o frunza de vita, asezam cu o lingurita cate putina umplutura pe marginea fiecarei foi, apoi o impaturim jumatate, tragem marginile exterioare peste sarma si continuam impaturirea.
Asezam fiecare sarma in straturi in oala de jur imprejur.
La final vom adauga peste sarmale sucul de rosii.
Turnam apa calduta in oala, cat sa acopere 3/4 din sarmale.
Acestea se pot fierbe pe aragaz la foc domol sau in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 2 ore.
Din cand in cand se va verifica daca apa a scazut prea mult.
Daca va fi nevoie, se mai poate adauga cate o cescuta.
Sarmalele se pot servi la masa pe platou, alaturi de mamaliguta calda, ardei verde iute si smantana.
Si bineinteles alaturi de minunatele si apetisantele sarmale nu poate lipsi si paharul de vin rosu din cel mai bun soi.
POFTA BUNA !!!