Savarine

Savarine, una dintre cele mai indragite prajituri ale copilariei, mai ales cand sunt facute  in casa.

Ingrediente savarine

500 g faina

4 oua

10 g drojdie uscata ( sau 50 g drojdie proaspata )

300 ml lapte ( aproximativ, … mai mult sau mai putin )

un praf de sare ( se va pune in oua atunci cand se vor bate )

50 ml ulei ( ptr dezlipirea aluatului de pe maini )

1 lingura de zahar tos ( ptr dizolvarea mai rapida a drojdiei )

Pentru sirop

1 l apa

400 g zahar tos

1 esenta rom ( necesara pentru a obtine acel gust de savarina autentica )

1 lingura coaja de portocala

Cum se face siropul

Punem apa cu zaharul la topit intr-o craticioara, apoi dupa ce s-a infierbantat si topit zaharul, stingem focul si adaugam esenta de rom si lingura de coaja rasa de portocala.

Strecuram siropul pentru a fi limpede fara impuriati, apoi il lasam in asteptare pana il vom folosi (atunci il mai incalzim putin, ptr a se putea insiropa mai bine savarina ).

Pentru decor savarina

500 ml frisca lichida ( indicata ar fi frisca Meggle )

Dulceata de:trandafir; zmeura; capsuni sau jeleu de fructe

Frisca o vom bate cu un mixer pana se va intari si apoi folosi.

Cum se fac savarinele

Aluatul pentru savarine este aproape la fel cu cel de cozonac ( numai ca va fi putin mai moale ).

Intr-un vas larg si inalt, punem faina cernuta, facand in mijlocul fainii un locas, in care adaugam ouale batute cu praful de sare si laptele, amestecat in prealabil cu drojdia uscata, amestecand cu o spatula la inceput, apoi vom framanta cu mana.

Daca  mai trebuie lapte,  atunci se va adauga pe parcurs ( aluatul trebuie sa fie moale ca la gogosi ).

Pentru a dezlipi aluatul atat  de pe maini, cat si de pe peretele vasului, vom folosi ulei.

Dupa ce s-a framantat bine aluatul, pentru a se combina ingredientele, vom acoperi vasul cu un servet curat, lasandu-l la dospit pentru cca 30 minute.

Cand aluatul a crescut, rupem bucatele si formam  niste bilute, pe care le asezam in forme speciale pentru savarine ( asemanatoare cu cele de la formele ptr madlene ), unse bine cu unt, apoi  lasam la crescut  cca 5 minute ( formele nu vor fi umplute cu aluat pana deasupra, ci se mai lasa un spatiu si ptr crescut ).

Din tot aluatul, se vor obtine cca 12 buc savarine ( daca formele sunt potrivite si nu prea mari ), pe care le asezam in tava de la aragaz,  urmand la cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 30-35 minute, sau atat cat se vor rumeni frumos.

Se vor scoate savarinele obtinute din forme dupa coacere, lasate  la racit, intoarse in sus cu partea de jos, taindu-le cate un capacel ( cam trei sferturi ), apoi introduse in siropul usor incalzit ( nu prea mult pentru a nu se sfarama, ci doar  la atingere sa aiba consistenta unui burete ), lasate apoi cca 10 minute pentru a intra siropul mai bine in aluat.

Se vor umple cu frisca batuta din abundenta ( atat cat se va permite in acel capacel taiat), apoi se va decora cu dulceata preferata ( trandafir; capsune; zmeura ) sau cu un jeleu din fructe.

Savarinele sunt bune numai atunci cand se vor da la rece, nu servite imediat la temperatura camerei.

 

POFTA BUNA !!!