Sos de ceapa cu vin

Ceapa este plina de vitamine si nelipsita de la orice mancare preparata in bucatarii, fiind utilizata in diferite forme.

Vom face o reteta in care, de data aceasta, ceapa nu o vom folosi la un preparat anume, ci gatita singura ( caramelizata ), fiind folosita ca aperitiv pe cateva felii de bagheta, la o friptura, pizza, tarte, supe etc..

Avantajul la aceasta reteta, este faptul ca nu numai ca se gateste foarte usor, ci  se poate pastra mult timp la rece in frigider intr-un bol sau borcan.

Ingrediente sos de ceapa cu vin

4 cepe mari rosii ( este mult mai dulce decat cea alba )

200 ml vin rosu ( nu conteaza soiul )

2 linguri zahar ( ptr a carameliza ceapa )

50 ml ulei

1 lingura hrean ras ( optional )

1 lingurita oregano uscat ( ptr a da sosului un gust dulce-picant )

cateva fire de patrunjel ( ptr decor )

sare, piper

Cum se face sos de ceapa cu vin

Ceapa rosie se va curata de coaja, spala si taia pestisori apoi frecata cu sare, stoarsa si apoi pusa la caramelizat intr-o tigaie de teflon in uleiul incins impreuna cu zaharul tos, amestecand continuu pentru a nu se arde.

Vinul rosu se va adauga putin cate putin peste ceapa caramelizata pentru a se forma un sos.

Spre final se va adauga hreanul, oergano uscat sare si piper dupa gust.

Acest sos se va transfera intr-un bol si da la rece pana la servire.

Sosul de ceapa cu vin se va folosi ca o garnitura la o friptura la cuptor de miel, oaie, vita sau la un piure de cartofi si orez.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto