Tort cu dulceata

Este un tort de vara, pentru festivitati sau diferite intalniri cu prietenii, fiind de o “finete” aparte.

Deoarece ne aflam in plin sezon al dulceturilor, am ales sa folosim la aceasta reteta dulceata, care a facut o combinatie deosebita cu blatul de nuca, bineinteles dulceata aleasa a fost cea de pepene rosu, pentru a fi la inaltime cu “finetea” tortului.

Ingrediente tort cu dulceata

Pentru blat

8 oua ( 4 galbenusuri ptr blat si 4 galbenusuri ptr crema )

2 linguri de faina

10 linguri nuca macinata

10 linguri zahar tos ( facut pudra )

30 g cacao ( 3 linguri )

1 praf de copt

un praf sare

Pentru crema

4 galbenusuri

200 g zahar tos ( pudra )

200 g unt de calitate

1 lingura faina

1 portocala ( zeama + 1 lingura de coaja rasa)

1/2 lamaie ( zeama )

un borcan de 375 g dulceata de pepene rosu

Cum se face tort cu dulceata

Separam albusurile de galbenus ( 4 galbenusuri ptr blat si 4 galbenusuri pentru crema ), in boluri diferite.

In bolul cu galbenusuri, adaugam zaharul tos facut pudra, mixand cu un mixer de bucatarie, pana se albesc si dubleaza volumul ( iar zaharul va fi topit ).

Se vor adauga nucile macinate, faina amestecata cu praful de copt si cacao, amestecand cu mixerul la o treapta mai joasa ( pana se vor incorpora bine in crema de galbenus ), iar la sfarsit se incorporeaza usor, lingura cu lingura albusurile batute spuma tare.

Compozitia se va transfera intr-o forma de tort unsa bine cu unt sau intr-o tava rotunda cu diametrul de 24/24 cm tapetata cu hartie de copt, introducandu-se in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 35-40 minute cu aprozimatie ( se a face testul cu scobitoarea).

Blatul de tort astfel obtinut, se va lasa la raci bine pe un gratar, si doar apoi este taiat, deoarece este foarte pufos.

Intr-un caston de plastic se va pune untul la temperatura camerei, mixandu-se cca cateva minute pana se obtine o spuma, apoi se va lasa deoparte, ocupandu-ne de crema.

Galbenusurile se vor mixa spuma cu zaharul tos facut pudra ( pana se albesc si isi dubleaza volumul ), se adauga faina amestecanduse cu mixerul in continuare, zeama de lamaie, portocala, apoi se pune la fiert la bain-marie, amestecand cu un tel in mod constant, pana se ingroasa.

Crema obtinuta se da deoparte si se aromatizeaza cu coaja de portocala.

Dupa ce crema se raceste, se va incorpora lingura cu lingura untul frecat spuma, oprind din crema cateva linguri pentru a orna tortul.

La acest tort, blatul nu se va insiropa ( deoarece se va inmuia prea tare), ci doar il vom taia in doua, intinzand pe prima jumatate crema obtinuta,  deasupra cremei intindem dulceata de pepene rosu cu o spatula, acoperind cu cealalta jumatate de tort.

Cu un dispozitiv de ornat, punem din crema oprita, decorand astfel tortul, apoi cu bucati din dulceata de pepene.

Tortul se va da la rece pentru 10-12 ore sau peste noapte ( este mult mai gustos rece), apoi taiat in triunghiuri mici si servit alaturi de o citronada de lamaie rece cu frunze de menta.

Trucuri si idei

O citronada reusita si cu calitati deosebite va fi obtinuta din: 3 lamai cu coaja subtire; 200 g miere albine si 2 l de apa plata.

Sursa foto