Regulile de baza ale unei alimentatii sanatoase

 

Alimentatie sanatoasa

Avem atat de multe informatii despre alimente in prezent incat nu este de mirare ca ne simtim un pic coplesiti si alegem sa procedam dupa cum ne-am obisnuit, dupa cum ne este pofta in prezent.

Dar de fapt este numai o impresie. Nu este chiar asa de complicat, sunt numai cateva reguli, pe care daca invatam sa le respectam fara ca macar sa ne gandim la ele, atunci dintr-o data mancam mai sanatos. Sa le luam, prin urmare, pe cele mai importante, in functie de marile grupe alimentare.

Carbohidrati

Carbohidratii

La capitolul carbohidrati intra painea, cerealele, cartofii. Ele sunt alimente hranitoare, cu fibre, cu minarale si vitamine. Ce ar trebui insa sa facem in privinta lor este:

  • sa alegem carbohidrati cu cat mai multe fibre, cum ar fi painea integrala
  • sa nu ii combinam cu grasime – adica nu este recomandata painea cu unt
  • este recomandat sa mancam mai degraba carbohidrati decat grasimi.

Fructe

 

Fructele

Ar trebui sa ne invatam sa consumam fructe. Si o putem face chiar si in timpul mesei, alaturi de alte alimente. Singurul lucru de care trebuie sa ne ferim este sa nu le consumam in cantitati prea mari, ceea ce poate duce la durere de stomac.

Legume

Legumele

Legumele ar trebui sa constituie principala noastra hrana. Ele au vitamine, minerale, fibre, carbohidrati. Trebuie sa cautam sa consumam atat legume verzi, cat si legume rosii si portocalii. Este recomandat sa nu le prajim in multa grasime, intrucat o absorb bine.

Lactate

Lactatele

Se recomanda consumul de lactate cu moderatie. Este recomandat sa beti lapte, sa consumati iaurt sau branza slaba. Nutritionistii recomanda un consumul de unt sau de smantana redus.

Carne

Carne si peste

Este recomandat sa mancati carne in cantitati moderate, alegand carnea slaba, fara grasime. Pestele este insa bine daca este gras si ar fi bine sa il consumati de minim 2 ori pe saptamana. Nu le prajiti, mai bine le consumati facute pe gratar sau la cuptor.

 

Alimente bogate in zahar si grasimi

Alimente grase si cu zahar

Frisca, ciocolata, unt, uleiuri, biscuiti, dulciuri sau patiserie, inghetata etc. Lista este mare si cu greu le rezistam. Recomandarile sunt:

  • mai bine sa le facem in casa decat sa le cumparam
  • sa incercam sa alegem acele prajituri / biscuiti / dulciuri care au mai putine grasimi si zahar
  • daca totusi cumparam din comert sa citim eticheta si sa alegem produsele care contin ingrediente de calitate si fara coloranti, aditivi, etc.

In principiu, daca nu avem nici o contraindicatie de la medic putem sa cosumam orice aliment doar, trebuie sa fim atenti la cantitatea si calitatea acestuia. O alimentatie  echilibrata si diversificata, in care combinam toate elementele de mai sus, ne ajuta sa ne pastram sanatatea.