Sfaturi pentru pregătirea şi păstrarea conservelor din legume pentru iarnă

Acum este momentul să pregătim conserve de legume pentru perioada în care ele nu se vor mai găsi în toate pieţele. În acest fel câştigăm mult timp în viitor. Vom avea mereu la îndemână ceva ce se poate găti imediat şi este sănătos.

Conservarea se face numai prin sterilizare, care în majoritatea cazurilor au o durată mai mare, unele conserve trebuiesc sterilizate în două zile consecutive, timp de 20-30 minute în prima zi după ce apa da în clocot şi 10-20 minute în a doua zi.

Pentru conservarea legumelor pentru iarnă se vor folosi mereu numai borcane mici, care trebuiesc bine spălate şi uscate.

Sterilizarea borcanelor pentru conserve – 4 metode

Pentru ca legumele să-şi păstreze cât mai nealterate calităţile nutritive, gustative şi dietetice, se recomandă pe cât posibil să evităm prăjelile şi înlocuirea lor prin înăbuşire, coacere, opărire.

Sos picant de legume

Consumarea acestor conserve care conţin ulei se va face până în primăvară, pentru că pe o perioadă mai lungă lăsate, se va râncezi uleiul.

Zacusca cu fasole, varianta simpla

Borcanele se vor eticheta fiecare în parte cu: denumirea, dată şi anul pregătirii conservelor.

Păstrarea borcanelor din conserve de legume ( ghivece, tocane de legume ): după pregătire şi sterilizare, se vor păstra în cămară, în locuri răcoroase şi întunecate.

Unde poţi păstra borcanele cu bunătăţi dacă stai într-un spaţiu mic

, ,