Sparanghelul – tot ceea ce trebuie să ştii despre cum îl găteşti

 

De la jumătatea lunii mai până la jumătatea lunii iunie putem să ne bucurăm de beneficiile sparanghelului de grădină. În această perioadă preţul sau este uşor mai scăzut şi putem profita de calităţile sale curative, având proprietăţi de antiimbatranire şi de ameliorare a inflamaţiilor din corp.

Aceasta legumă, denumită şi hrana regilor, poate face parte din nenumărate reţete, simple de făcut, însă cu un gust delicios. Vă povestim mai jos cum o alegeţi, cum o păstraţi şi în ce reţete o puteţi include.

Cum alegi sparanghelul

Atunci când alegeţi sparanghelul aveţi grijă să aibă tulpinile drepte, fără capete foarte lemnoase sau zbârcite. Sparanghelul poate să fie mai gros sau mai subţire. Tulpinile subţiri pot să fie mâncate şi crude sau făcute la abur, în timp ce cele groase se pot face la cuptor sau în tigaie. Sparanghelul poate avea mai multe culori, de la alb până la verde închis sau mov. În funcţie de culoare, diferă şi un pic la gust. Cel mov este un pic mai dulce şi se poate mânca şi negatit. Cel alb are această culoare întrucât nu este crescut la soare. El trebuie curăţat de coajă şi gătit.

Cum pastrezi sparanghelul

Se poate păstra câteva zile în frigider, după ce a fost cumpărat. Cel mai bun mod de a-l păstra este într-un borcan, având rădăcinile în apă. Nu se spala atunci când se cumpără, ca să reziste mai mult. Cel mai uşor este de spălat folosind o strecurătoare.

Atunci când gătiţi sparanghel nu trebuie neapărat să îl curăţaţi de coajă. Dacă însă vi se pare coaja prea tare, mai ales la cel alb, puteţi să curăţaţi partea de jos. Aveţi grijă întrucât, odată curăţat, se va găti mai repede. Iar sparanghelul este bun atunci când este încă crocant, nu moale.

Cum se găteşte sparanghelul

Fiert
Se fierbe în jur de 3 minute în apă cu sare.

La microunde
Pune una peste alta 4 straturi de şerveţele de hârtie, după care le uzi cu apă. Înveleşte în ele un mănunchi de sparanghel, peste care ai presărat sare. Pune la microunde pentru 3 minute. Încearcă să vezi dacă este suficient făcut. Dacă nu, mai lasa un minut.

Fript, în cuptor
Este o metodă foarte bună atunci când ai o cantitate mai mare. Presari peste sparanghel câteva picături de ulei de măsline, sare şi piper. Dai la cuptor pentru un sfert de oră.

Reţete cu sparanghel

Sparanghel cu sos de unt

Supă cremă de sparanghel

Salata de cartofi copti si sparanghel

Sos de sparanghel

, ,