Thanksgiving Day – semnificatii, obiceiuri si mancaruri traditionale

thanksgiving

Masa de Thanksgiving. Sursa foto.

Thanksgiving Day sau Ziua Recunostintei este o sarbatoare celebrata in numeroase tari din lume. Statele Unite ale Americii si Canada au, insa, o traditie mai puternica in acest sens, atat in ceea ce priveste cina festiva, cat si evenimentele asociate acestei zile.

Americanii celebreaza Thanksgiving Day in a patra zi de joi din noiembrie, iar canadienii in a doua zi de luni din octombrie.

De ce si cum sarbatoresc americanii si canadienii Thanksgiving Day?

In America si Canada, dar si in multe dintre celelalte tari care au o zi asemanatoare, Thanksgiving Day reprezinta de fapt Ziua Recoltei, ziua in care oamenii multumesc divinitatii pentru recolta bogata. Totusi, o simbolistica suplimentara o are sarbatoarea americana care aminteste de ajutorul dat de indieni primilor colonisti europeni.

Sarbatorita prima data in 1621 ca semn de multumire pentru recolta buna obtinuta, in ciuda conditiilor de vreme neprielnice, Thanksgiving Day reprezinta astazi o sarbatoare de familie. Membrii familiei revin acasa si petrec impreuna un week-end intreg. Mancarea este elementul de baza, iar cina trebuie neaparat sa fie bogata in alimentele traditionale.

Curcanul, placinta de dovleac, sosul de merisoare si cidrul de mere – preparate traditionale pentru cina de Ziua Recunostintei

Din 1621 pana acum, multe dintre felurile de mancare au fost scoase sau adaugate in meniul traditional, insa curcanul si-a mentinut locul in top. De altfel, americanii numesc aceasta zi si “Ziua Curcanului”.

File de curcan in sos spumant

Astfel, la cina din 1621 preparatele au fost curcan, carne de vanat, peste, homar, scoici, fructe de mare, dovleac sau placinta de dovleac. Cu timpul, au mai fost introduse alte alimente, iar fructele de mare au disparut de pe aceasta lista.

Astazi, masa traditionala trebuie sa contina curcan umplut, jambon, piure de cartofi, porumb si placinta de dovleac. Curcanul este umplut cu paine neagra, iar salvia este condimentul ce nu trebuie sa lipseasca, pe langa telina tocata, morcovi sau ceapa.

Placinta cu dovleac

Din meniu nu trebuie sa lipseasca nici sosul de merisoare si tot felul de placinte: de mere, din carne tocata, din cartofi dulci, de dovleac, de ciocolata etc. Fiecare regiune, insa, adauga alte combinatii de mancare,  in functie de specificul zonei respective.

Sos de merişoare cu nuci

Ca bauturi, traditionale ar fi cidrul de mere, vinul si cocktailurile.

Punch de mere

Traditii si superstitii de Thanksgiving Day

In Statele Unite ale Americii, exista numeroase traditii sau evenimente ce au loc in jurul acestei date. Cu o zi inainte de Thanksgiving Day, se obisnuieste ca Presedintele Statelor Unite ale Americii sa gratieze unul sau mai multi curcani. John Kennedy este primul care a initiat acest obicei, iar traditia s-a perpetuat pana astazi.

Nici americanii nu au uitat de superstitii asa ca, dupa introducerea curcanului la cuptor,  bat de trei ori intr-o masa din lemn pentru ca friptura sa fie gustoasa.

De asemenea, la sfarsitul ospatului, doua persoane trag de iadesul curcanului si isi pun cate o dorinta. Se spune ca cel care ramane cu partea mai lunga a osului isi va implini dorinta.

, , ,