Tot ce trebuie sa stii despre ou

Oul este un element de baza in alimentatie, avand o valoare nutritiva mare. Cele mai folosite sunt ouale de gaina, greutatea acestora variand intre 35-70 g. In retete s-a luat ca valoare greutatea medie a unui ou si anume 60 g.

Atentie! Mai ales in cazul prajiturilor, daca atunci cand separam albusul de galbenus, ramne in coaja o cantitate considerabil de albus, atunci se va desprinde acest albus cu varful degetului,desi pare ciudat, aceasta cantitate poate sa influenteze calitatea retetei.

Cum stim daca un ou este proaspat?

Oul proaspat va avea membrana galbenusului intreaga cand il vom separa de albus. Fiecare ou il spargem deasupra unei farfurii nu direct deasupra preparatului, pentru a nu pune un ou alterat in preparat.

Cand albusul trebuie batut spuma, o sa avem grija sa nu scape in albus vreo urma de galbenus, pentru ca altfel spuma nu va mai fi tare. De asemenea, atentie la urmele de grasime de pe tel, vase care vor influenta spuma de albus (in sensul ca aceasta nu se va mai intari).

Pentru obtinerea spumei de albus, se va folosi numai zahar tos, pentru ca zaharul pudra il va inmuia. Pentru ca zaharul tos sa se inmoaie mai repede se va pune o data cu zaharul o lingurita de rom sau zeama de lamaie.  Romul umfla mai bine spuma de albus si o mentine tare.

Albusurile ramase de la unele preparate se pot pastra inghetate in congelator, in borcan bine inchis.