Tot ce trebuie sa stii despre un superaliment – Quinoa

Desi nu foarte cunoscuta in tara noastra, quinoa este inclusa de mult timp in categoria superalimentelor, alaturi de produse ca semintele de in, aloe vera, orzul verde, patrunjelul sau stevia. Originare din America de Sud, semintele de quinoa sunt astazi consumate peste tot in lume, fiind recunoscute pentru valorile nutritionale exceptionale.

Quinoa se afla la limita dintre cereale si plante, iar boabele mici si turtite de quinoa au un gust delicios, asemanator graului fiert sau miezului de nuca. Citeste mai jos cateva dintre beneficiile consumului de seminte de quinoa, in diferite forme:

•    Semintele de quinoa sunt o sursa importanta de proteine!

Quinoa contine cele mai multe proteine dintre toate semintele comestibile, fiind o alternativa la produsele din carne. De altfel, aceste proteine sunt mult mai usor de digerat si nu influenteaza negativ nivelul colesterolului.

•    Quinoa contine acid linoleic esential, fibre, vitamine, fier, calciu, magneziu, seleniu, zinc si alte minerale, imbunatatind functionarea intregului organism

Proprietatile nutritive ale acestor seminte sunt numeroase: contin minerale si vitaminele A,C,D,E,K, B-urile, calciul fiind mult mai usor de asimilat decat calciul din lapte, de exemplu. Datorita acestei combinatii de vitamine si minerale, quinoa stimuleaza considerabil sistemul imunitar, intareste sistemul osos, inlatura unele simptome suparatoare cum ar fi balonare, indigestie, puls slab, alergii, oboseala etc.

•    Quinoa nu contine gluten!

Glutenul este o proteina care se regaseste in grau, secara, orz si in numeroase produse pe baza de cereale. Foarte multe persoane se confrunta cu intoleranta la gluten, acesta cauzand inflamatie, fiind interzis in anumite afectiuni. Ei bine, faina de quinoa este singura fara gluten, din care ne putem prepara o paine hranitoare si sanatoasa sau alte produse fara gluten.

•    Germenii din quinoa previn afectiunile cardiace

Consumul de quinoa ajuta la buna functionare a intregului sistem cardiovascular, iar quinoa germinata contine enzime naturale si scade riscul aparitiei bolilor cardiace. Quinoa germineaza foarte repede. Tot ce trebuie sa faci este sa clatesti boabele cu apa rece, sa le pui apoi intr-un bol, acopera-le cu apa calduta, dupa care aseaza-le pe un tifon, pe o suprafata intinsa. Boabele se vor clati la fel de 2-3 ori pe zi, cu apa calduta, iar dupa 2 zile de germinare le poti consuma ca atare, in salate sau in alte preparate.

Cum se poate consuma quinoa?

Datorita gustului bun, semintele de quinoa se pot consuma ca atare, inmuiate in prealabil intr-un pahar de apa curata pentru 2-4 ore sau in salate, budinci, prajituri, paine, supe etc.

Ca mod de prearare, quinoa se fierbe precum orezul, timpul de fierbere fiind mult mai mic.

Inainte de a-l prepara sau consuma, este de preferat sa speli semintele de quinoa intrucat suprafata lor contine saponina, o substanta care le protejeaza impotriva insector si care le da un gust amarui.

Quinoa cu creveti – gastropedia.ro/reteta/Quinoa-cu-creveti

Quinoa cu dovlecel si seminte de pin – gastropedia.ro/reteta/Quinoa-cu-dovlecel-si-seminte-de-pin

Quinoa cu cirese uscate si fisticgastropedia.ro/reteta/Quinoa-cu-cirese-uscate-si-fistic