Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe 2022. Cine își sărbătorește onomastica pe 25 aprilie?

Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe 2022. Cine își sărbătorește onomastica pe 25 aprilie?
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Gheorghe 2022. Sursă foto: Wikipedia

Astăzi îți explicăm de tradiții și superstiții trebuie să respecți de Sfântul Gheorghe 2022, ca să îți meargă bine tot restul anului. De asemenea, trebuie să știi cine își sărbătorește, de fapt, onomastica pe 25 aprilie.

Este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox, precum și protectorul Armatei Române. Nu doar românii îi sărbătoresc cu fast pe Sfântul Gheorghe, ci și alte popoare, precum eglezii, rușii, lituanienii sau spaniolii.

Cine a fost, de fapt, Sfântul Gheorghe?

Este cunoscut drept cavalerul care răpus balarului, așa cum este și reprezentat adesea în icoane. Mormântul Sfântului Gheorghe se află acum în localitatea Lida, în Israel.

El s-a născut în perioada împăratului Dioclețian, în Capadocia. Părinții lui erau creștini și el și-a mărturisit sincer credința în Hristos, motiv pentru care a fost persecutat și aruncat în temniță. Însă, orice i s-ar fi făcut, a refuzat să jertfească zeilor păgâni. A fost torturat și omorât prin decapitare în ziua de 25 aprilie, care a și rămas ziua lui de prăznuire.

Însă, anul acesta este o situație specială, așa că Biserica Ortodoxă Română a decis să mute data acestei sărbători din cauză că pică fix în ajunul Paștelui.

“Ziua de cinstire a Sfântului Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, iar Tipicul prevede ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști”, anunță BOR, conform basilica.ro.

Tradiții, obiceiuiri și superstiții de Sfântul Gheorghe 2022

În ajunul praznicului său se pregătesc niște brazde verzi pătrate, în care se înfig ramuri de salci și flori galbene de primăvară. Acestea se puneau în dimineața zilei de Sfântul Gheorghe aprilie la casă, în curte, îngrădini, la grajduri și pe morminte, în cimitir. Așa se apărau oamenii de spiritele rele.

Uneori, ramurile acelea se dădeau și ca hrană animalelor din gospodărie, pentru a le proteja de boală și necaz. Fetele care își doreau să se mărite semănau usturoi pe care îl mâncau în anul următor, ca să își găsească ursitul.

Se spune că din această dată și până la Sfântul Dumitru este vara păstorilor. În ziua de Sfântul Gheorghe 2022 este interzis să umbli pe afară cu capul descoperit, pentru că altfel te atacă strigoaicele. În trecut, țăranii care voiau să se ferească de ele tăiau un șarpe și îi puneau apoi la gât un cățel de usturoi.

O superstiție din popor mai spune că de Sfântul Gheorghe se văd flăcări deasupra comorilor, iar cei care se calicesc și vor să le dezgroape se vor schimonisi la mine și la trup.

În zona Bucovinei, tinerii se atingeau pe corp cu urzici, ca să fie sănătoși, voioși și vrednici tot anul.

Cine își sărbătorește onomastica anul acesta pe 25 aprilie?

Numele de Gheorghe și derivatele acestuia sunt purtate de un milion de români. Cel mai adesea, cei care își serbează onomastica în această zi sunt numiți Gheorghe, George, Gheorghiță, Georgiana, Georgeta, Ghiorghița și Geta.

Însă, tot pe 23 aprilie, trebuie să le spunem “La mulți ani!” și celor care se numesc Gelu, Geo, Georgică, Gherghina, Gheorghița, Gică sau Gina.

, ,