Traditii si superstitii de Sfantul Nicolae. Bonus: retete de dulciuri.

Saint-Nicolas

In fiecare an, pe 6 decembrie il sarbatorim pe Sfantul Nicolae, o figura importanta in religia crestin ortodoxa si nu numai. Considerat a fi protectorul copiilor, al fetelor de maritat, al calatorilor si al marinarilor, Sfantul Nicolae sau Mos Nicolae, asa cum este cunoscut in traditia populara, imparte in aceasta noapte daruri copiilor cuminti.

Peste 800.000 de romani poarta derivate ale acestui nume, Nicolae provenind din grecescul „Nikolaos”, semnificand victorie, biruinta.

Despre viata sfantului se stie ca acesta s-a nascut in anul 280 d.H, in sudul Turciei, intr-o familie de crestini bogati si credinciosi. Dupa moartea parintilor, Nicolae a impartit averea saracilor si a inceput sa  propovaduiasca credinta crestina. Tocmai de aceea a fost intemnitat, insa imparatul Constantin l-a eliberat, numindu-l apoi arhiereu. In aceasta perioada, Sfantul Nicolae a infaptuit cele mai multe minuni, intorcand numerosi pagani la dreapta credinta.

Cea mai cunoscuta legenda privind minunile sfantului este povestea celor trei fete sarace ajunse la maritat pe care Sfantul Nicolae le-a ajutat. In vremea in care sfantul era arhiereu, un nobil sarac cu trei fete de maritat i-a cerut ajutorul. Acesta nu isi putea marita fiicele din cauza dificultatilor materiale. Legenda spune ca sfantul Nicolae a lasat la usa casei lor cate un saculet cu aur pentru fiecare, inlesnindu-le astfel casatoria.

Peste tot in lume, ziua Sfantului Nicolae este asteptata si sarbatorita diferit. Citeste mai jos cele mai interesante traditii si superstitii autohtone sau straine.

•    In tari precum Olanda, Elvetia sau Germania, desaga lui Mos Nicolae nu este la fel de bogata ca cea a lui Mos Craciun si contine doar bomboane, prajituri si fructe.

Fursecuri cu ciocolata si nuci

•    In Germania, copiii isi lustruiesc incaltamintea in seara dinaintea venirii lui Mos Nicolae si lasa pe tavi sau pe cizmulite lista de cadouri, dar si morcovi si bunatati pentru magarul sau calul alb al Mosului. Copiii cuminti sunt rasplatiti de Mos Nicolae cu fructe, nuci si dulciuri, iar cei nazdravani cu nuiele, carbuni si cartofi.

Bomboane cu migdale

•    In Danemarca, Mos Nicolae este insotit de fiecare data de reni si spiridusi carora copiii le prepara dinainte lapte si budinca de orez.

Budinca de orez cu portocale

•    In Olanda, in aceasta perioada se prepara niste prajiturele traditionale, aromate, numite „speculaas”. Aici, copiii cuminti primesc monede de ciocolata si alte cadouri, iar cei obraznici carbuni si saculeti cu sare.

Tavalite in ciocolata

•    Romanii au numeroase traditii si superstitii legate de aceasta zi. In traditia populara romaneasca, Sfantul Nicolae este cel care alunga si dezleaga vrajile si farmecele facute peste an, aceasta zi fiind cea care marcheaza inceputul iernii, ziua in care Mos Nicolae isi scutura barba si aduce, astfel, zapada.

•    Pentru a afla cum va fi recolta anului viitor, oamenii din mediul rural pun in apa crengute de pom, dupa care le tin la caldura. Daca aceste crengute infloresc, e semn ca Mos Nicolae pregateste un an bun si roditor.

Placinta cu branza (cheesecake), cu aluat de casa

•    In Ardeal, fetele de maritat se aduna in ajunul sarbatorii de Mos Nicolae si fac placinte, dupa care feciorii li se alatura pentru a petrece impreuna.