Mai mult de jumătate din populaţia globului se bazează pe orez ca aliment esenţial pentru hrană. Amidonul conţinut în orez este diferit şi absorbit încet, dând senzaţia de saţietate pentru o perioadă lungă de timp.
Orezul nu conţine gluten, aşa că este o alternativă foarte bună pentru cei care au intoleranţă la acesta. Ca şi în cazul graului, orezul poate să fie decorticat, ceea ce îi înlătura din vitamine şi minerale. Nu este însă recomandat să mănânci numai orez brun şi în cantităţi mari întrucât acesta inhiba absortia fierului şi calciului. Orezul alb, cel fără tarate, este mai uşor de gătit. Uneori el se comercializează şi în varianta prefiert, care ajută la bună păstrare a vitaminelor.
Varietăţi de orez
Orezul arborio este un orez de mărime medie, foarte absorbant, folosit pentru a face cunoscută mâncare risotto. Iese un orez cremos.
Orezul basmati are bobul lung şi este mai aromat. El este folosit mai ales în preparatele indiene.
Orezul jasmine este tot un orez cu bobul lung, parfumat. El se consuma în bucătăria chinezească.
Orezul de budincă este un orez cu bobul scurt, foarte bun pentru prepararea dulciurilor.
Orezul sălbatic nu este propriu zis orez. Sunt seminţele unei ierbi acvatice. Este foarte sănătos şi poate să fie folosit în salate.