Bulz cu cas de oaie

Este o reteta inventata de ciobanii de la munte, atunci cand duceau oile primavara la pascut dupa o iarna rece, gatind “salbatic” pe un jar de lemne, dar mancand foarte sanatos.

Acum aceasta reteta de bulz, o gasim gatita chiar si in unele rstaurante cu specific taranesc, sau mai nou este facuta si in bucatariile de acasa, fiind ca un “desert” pentru familie dupa o masa de pranz de duminica.

Este o reteta foarte simpla de gatit, poate una din cele mai simple, in care ingredientul principal va fi branza, la indemana oricui.

Va fi o reteta foarte indicata, mai ales cand se va lasa sec de branza inaintea inceperii postului de dinaintea Pastelui.

Ingrediente bulz cu cas de oaie

300-400 g cas oaie ( sau branza de burduf de consistenta mai tare )

malai 400 g ( pentru mamaliga )

ulei ( pentru uns mainile )

Cum se face bulz cu cas de oaie

Mai intai se va face o mamaliga de o consistenta mai tare, dupa metoda deja stiuta de fiecare gospodina, apoi se va lasa la racit.

Mamaliga, reteta simpla

Branza ( casul de oaie sau branza de burduf ), se va rade intr-un castron pe razatoarea cu ochiuri mari.

Dupa ce mamaliga s-a racit, se va lua cu o lingura de lemn sau spatula si se va pune pe un blat de lemn, uns cu putin ulei.

Aceasta se va aplatiza cu dosul lingurii, iar in mijloc se va pune branza cas de oaie intr-un strat generos, stragandu-se marginile cu mainile unse cu ulei, astfel ca branza sa ramana in mijloc ( dandu-i o forma sferica ).

Se vor face mai multe astfel bulz cu branza, pana se vor termina ingredientele.

Bulzul cu branza ( cas de oaie sau burduf ) se poate gati: afara pe un gratar de curte cu jar de lemne, pe un grill in apartament sau intr-un vas termorezistent uns bine cu unt si bagat in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru cca 10-15 minute.

POFTA BUNA !!!

Sursa foto