Exista multe combinatii de a face ardei umpluti fie cu carne sau cu orez si legume si a-i include intr-un meniu.
Am ales sa facem variata de ardei umpluti cu orez si legume, fiind pur si simplu gustosi, usor de facut, cu putine ingrediente si care sunt la indemana tuturor.
Se pot consuma atunci cand tinem o dieta, in zile de post sau pur si simplu pentru un pranz cand nu mai dorim carne.
Ingrediente ardei umpluti cu orez
10-12 buc ardei potriviti
200 g orez cu bob rotund
4 cepe
1 buc radacina pastarnac
2 buc morcovi
1/2 telina
1 legatura marar
1 legatura patrunjel proaspat
4 rosii mari ( ptr capacele la ardei )
200 ml suc de rosii ( ptr sos )
4 linguri pasta tomate ( ptr umplutura )
200 ml ulei vegetal ( ptr calit legumele )
sare. piper
Cum se fac ardeii umpluti cu orez
Vom curata legumele dupa cum stim ca trebuie facut inainte de a pregati un preparat ( curatate de coaja, spalate si taiate ).
Intr-o cratita incapatoare cu ulei incins, adaugam ceapa tocata marunt la calit ( nu prajit ), pana se va inmuia putin amestecand continuu pentru a nu se arde.
Adaugam si restul de legume pe care le-am dat pe razatoarea mare ( pastarnacul, morcovul si telina ), lasandu-le la calit impreuna cu ceapa cca 1-2 minute, dupa care adaugam orezul, pasta de tomate si o cana de apa calduta.
Lasam amestecul sa fiarba, amestecand din cand in cand, pana se trage zeama si orezul s-a umflat.
Verdeata ( mararul si patrunjelul ) pe care am tocat-o fin, o adaugam in umplutura, apoi condimentam dupa gust cu sare si piper.
Dam cratita de pe foc, acoperind-o cu un capac pentru ca aromele sa se intrepatrunda.
Cat timp umplutura de orez se va raci, vom pregati ardeii grasi pentru a fi umpluti.
Se vor curata de seminte, facand un capacel imprejurul coditei, se spala bine, apoi ii dam intr-un clocot (1-2 minute ) cu apa fierbinte si sare, pentru a se inmuia ( si a face spatiu suficient in oala pentru toti ardeii planificati de a fi umpluti.).
Duce ce i-am oparit, ii lasam la scurs si racit cu gura in jos pe un gratar.
Cu o lingura vom pune umplutura de orez in ardei ( dar nu la maxim, lasand loc orezului pentru a se umfla ).
Taiem capacele rotunde din rosii si inchidem ardeii.
Pregatim o oala cu fundul gros si cu un pat de rosii tocate marunt, apoi asezam ardeii umpluti unul langa altul.
Sucul de rosii amestecat cu apa calduta, il turnam peste ardeii umpluti ( atat cat sa-i acopere si sa depasesca cu 1 cm deasupra lor ).
Punem oala pe ochiul de la aragaz sa fiarba la foc domol, pentru cel putin 2 ore.
Daca dorim, ii putem fierbe si in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 2 ore.
Ardeii umpluti cu orez si legume se pot consuma calzi cu sosul de rosii format, cu smantana sau iaurt.
Fiind o mancare de post ( fara carne ) ardeii merg consumati si reci.
POFTA BUNA !!!