Ayran este o bautura racoritoare turceasca la origini, dar faimoasa si in Europa, perfecta intr-o zi fierbinte de vara cand avem nevoie de hidratare, aceasta ajutand enorm sa nu ne deshidratam ( avand in compozitie sare, aceasta ajutand la retinerea apei in organism pe timp de vara ).
Se poate face din orice tip de iaurt natural, pregatindu-se in momentul servirii, usor de facut in casa.
Ingrediente Ayran
400 ml iaurt natural
2 pahare apa ( plata sau minerala)
1 lingurita sare
cateva frunze de menta
cuburi de gheata
Cum se face Ayran
Intr-un blender adaugam iaurtul natural, sarea, apa, frunzele de menta ( optional in acest amestec, iar daca nu dorim aceasta varianta, frunzele se pot pune in momentul servirii in pahar ), cuburile de gheata, mixand cca 1 minut, apoi pus in pahare decorat cu frunze de menta si felii de castravete proaspat.
Ayranul merge servit foarte bine alaturi de mancaruri picante.
TRUCURI SI IDEI
Ayranul merge combinat cu usturoi pisat sau zeama de castravete proaspat.
POFTA BUNA !!