Majoritata dintre noi s-a intalnit cu acest desert controversat!,… desi fiind foarte dulce, tot vrem sa gustam o bucatica.!
Chiar daca ni se pare greu de facut si de multe ori poate am renuntat, acest desert cu specific oriental este usor de facut, urmand niste reguli ( pasi bine stabiliti ) inca de la inceput si sigur nu se va da gres…. obtinand o baclava de “profesionist”.
Ingrediente baclava turceasca
2 pachete foi placinta ( in numar de 28 buc, recomandate ar fi Linco )
230 g unt
300 g miez de nuca prajita sau cruda ( sau fistic )
1 lingura scortisoara
50 g zahar tos
un varf cutit de sare
Pentru sirop
300 ml apa
300 ml zahar tos
1 lamaie ( zeama )
Cum se face baclava turceasca
Pentru inceput se va face siropul, punand intr-o craticioara: apa, zaharul si lasat sa fiarba pana se va face un sirop gros, apoi turnam zeama de lamaie si lasam pe foc inca 5 minute, dupa care dam cratita deoparte si lasam siropul la racit, ocupandu-ne de umplutura pentru baclava.
Miezul de nuca ( sau fistic ) il punem la cuptorul incins intr-o tava, atat cat va capata o aroma placuta ( de prajit …. acest lucru fiind optional ), apoi le curatam de coaja si macinam impreuna cu zaharul si scortisoara.
Trecem la urmatorul pas si anume: la topitul untului la bain-marie sau in cuptorul cu microunde.
Pregatim o tava mai adanca ( cea de la aragaz 40/40 cm) pe care o ungem bine cu unt topit.
Asezam pentru baza baclavalei 10 foi de placinta, unse intre ele fiecare cu unt ( acesta fiind unul dintre secretele baclvalei… baza trebuie sa aiba mai multe foi de placinta ).
Intindem primul strat de nuca macinata ( atat cat sa fie acoperita suprafata foilor… un strat subtire ), urmand apoi 6 foi, unse la fel cu unt intre ele, din nou un strat de nuca s.a m.d pana la ultimul strat care trebuie sa fie din 4 foi de placina ( acesta fiind un alt secret pentru baclava.. stratul de deasupra sa fie din mai putine foi ).
Tava o vom da la rece in frigider pentru 35 minute, urmand apoi a fi taiata in patrate, iar untul care a ramas il vom turna pe marginile taiate a fiecarui patrat ( astfel nu se va usca foile la copt ).
Introducem tava in cuptorul incins pentru 30 minute ( atat pana va capata o culoare aurie baclavaua ).
Siropul racit il vom turna pe toata suprafata prajiturii, apoi acoperim tava cu un prosop curat usor umezi, dupa care dam iarasi tava la rece ( indicat ar fi pentru 5-6 ore.. pentru a se insiropa bine foile ).
Pentru un aspect si mai apetisant, in momentul servirii se poate presara fistic prajit macinat.
POFTA BUNA !!!