Baked Alaska, prajitura cu blat, inghetata si bezea

Este o reteta de desert apreciata atat de cei mici cat si de cei mari. Reteta presupune trei pasi majori: blatul, inghetata, bezeaua.

Blat de negresa

In primul rand se face blatul (eu am facut un blat de negresa pe care l-am folosit in alcatuirea multor mici prajituri). Se poate face insa orice reteta de blat, dupa preferinta .

Ingrediente pentru blatul de negresa

o lingura rasa de bicarbonat stins cu zeama de lamaie sau o jumatate pliculet praf de copt

un borcan de gem sau dulceata (eu am folosit un borcan de 360 gr de gem de caise de la naturelo )

acelasi borcan ca masura pentru apa (un borcan si jumatate)

6 linguri de zahar

aproape o jumatate borcan de ulei

3 linguri de cacao

un varf sare

1 esenta rom

14 de linguri faina (compozitia sa iasa ca la chec ,daca mai este nevoie mai adaugati putina faina )

In compozitie am pus nuca tocata grosier

Cum se face blatul de negresa

Intr-un vas se toarna gemul, apa, uleiul, zaharul, sarea, cacao, bicarbonatul stins in zeama de lamaie si se amesteca bine.

Dupa ce s-a incorporat totul adaugam faina, esenta de rom si amestecam bine.

Adaugam si nucile .

Compozitia obtinuta se toarna in tava tapetata cu hartie de copt .

Prajitura se da la copt pentru 20 minute la 180 grade. Se incearca cu scobitoarea pentru a vedea cand este gata.

Cand este coapta se lasa sa se raceasca, se pudreaza cu zahar si se taie dupa preferinta. Eu am taiat rotund.

Inghetata si bezeaua

Ingrediente pentru inghetata si bezea

3 oua (albusurile le folosim la bezele, iar galbenusurile la inghetata )
200 gr zahar pudra (50gr pentru galbenusuri ,150 gr pentru albusuri )
un varf sare
400 ml frisca lichida
un pepene galben potrivit (folosim doar miezul:) )
un pumn migdale (pe care le macinam )
1 zahar vanilat
3 albusuri pentru albusul spuma cu care se imbraca preparatul la final
150 gr zahar pudra

Cum se face inghetata

Batem 200 ml frisca lichida, apoi o dam la frigider.

Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se bat bine cu 50 gr zahar pudra si zaharul vanilat pe baie de aburi, 2-3 minute, se adauga restul de frisca lichida (200 ml) si se amesteca bine .

Se da deoparte de pe foc si se lasa la racit .

Dupa ce s-a racit se amesteca cu frisca batuta, pe care am lasat-o in frigider, migdalele date prin masina si cu pepenele galben dat prin blender.

Cum se face bezeaua

3 albusuri se bat cu un varf de sare si cu 150 gr zahar pudra.

Se formeaza bezele cu un pos, care se coc aprox 10-15 min, pana se rumenesc la suprafata.

Dupa ce s-au racit, se rup bucatele si se introduc in compozitia de mai sus. Se omogenizeaza usor, cu o spatula.

Compozitia se toarna in forme in care se pune folie alimentara si se da la congelator .

Forma folosita pentru taierea blatului de negresa si punerea inghetatei la congelator

Forma folosita pentru taierea blatului de negresa si punerea inghetatei la congelator

Se mai face o bezea din 3 albusuri si 150 gr zahar pudra pentru a acoperi prajitura

 

Montatul prajiturii cu blat, inghetata si bezea

Intai asezam o rondea de blat, apoi inghetata si iarasi o rondea de blat.

Umplem cu bezea de jur imprejur, nivelam cu o furculita

Dam culoare bezelei cu un arzator.

Cum ii dai bezelei culoarea maronie

Cum ii dai bezelei culoarea maronie

Se serveste imediat!

Articolul a fost propus de Camelia Bizadea pentru concursul Reteta perfecta pentru vara premiat cu o masina de facut inghetata. Voteaza la comentarii daca ti-a placut si vrei sa castige. Daca vrei sa participi si tu cu propria reteta afla aici detalii.