Tocana cu bame de post

Bamele sunt legume care se folosesc tot mai des in arta culinara de pe tot continentul.

Au proprietati multiple asupra organismului datorita continutului ridicat de calciu, vitamina B9, a unui compus mucilaginos care ajuta foarte mult la tranzitul intestinal.

Bamele sunt niste pastai verzi carnoase cu o lungime de 10-15 cm, cu seminte de culoare alba, care se folosesc in general la supe si la tocane simple sau cu carne.

Daca se vor folosi bame proaspete si nu de la conserva, se vor opari in apa cu otet sau in bors ( pentru a se elimina acel clei pe care il contin ).

Vom face o reteta de tocana cu bame de post, mai ales ca acestea se folosesc foarte mult la dietele de slabire.

Ingrediente tocana cu bame de post

2 cutii de bame in suc de rosii ( sau 1 kg bame proaspete )

2 cepe potrivite

1 ardei gras

1/2 lamaie ( ptr zeama )

500 ml suc de rosii ( sau 3-4 rosii coapte )

1 lingura faina ( ptr ingrosare sos )

1/2 legatura patrunjel proaspat

4-5 linguri ulei masline

sare, piper

Cum se face tocana cu bame de post

La aceasta reteta s-au folosit bame de la conserva ( fiind mult mai usor de a gati aceasta reteta ), dar daca se vor folosi bame proaspete, acestea se vor spala, curata de codite si vor fi oparite, pentru a se elimina acel clei pe care il contin, cu apa clocotita cu otet sau in bors de putina.

Intr-o craticioara se va pune uleiul la incalzit, apoi se va adauga ceapa, tocata marunt, la prajit cca 4-5 minute ( cat va deveni translucida ), amestecandu-se in continuu.

Ardeiul gras se va curata de seminte, va fi taiat in fasii sau bucati mici si adaugat peste ceapa la calit ( cca 2-3 minute ).

Sucul de rosii amestecat cu faina se va adauga in craticioara, lasandu-se sa fiarba impreuna ( sau  intr-un clocot-doua ) pana se va forma un sos fluid ( nu prea gros….eventual se mai poate adauga putina apa fierbinte ).

Bamele de la cutii in sos de rosii, se vor adauga in cratita  la fiert cca 15-20 minute, pana se vor inmuia bine.

Tocana cu bame de post se va asezona dupa gust cu sare, piper si zeama de lamaie.

La final cand focul se stinge, se va adauga patrunjelul proaspat tocat.

Tocana cu bame se poate servi calda cu paine proaspata sau prajita, fie simpla sau cu carne de pui sau vita.

POFTA BUNA !!!

Sursa foto