Bors cu perisoare din peste

Deoarece in curand se apropie marea sarbatoare a Sf Petru si Pavel, iar  traditia spune ca in ziua respectiva se mananca peste, vom face un bors unde vom folosi carnea de peste pentru perisoare.

Ingrediente bors cu perisoare din peste

1kg peste fara oase ( file de cod este cel mai indicat )

1 morcov

1 ceapa mare

1 ardei gras rosu

1 legatura patrunjel

1 legatura leustean

0, 500 l bors de putina

100 ml smantana ( ptr dres ciorba )

1 ou ( ptr dres ciorba )

3 linguri ulei vegetal ( pentru sotat legumele )

sare

Pentru perisoare din peste

1 ou

3 linguri gris

carne peste

sare, piper

Cum se fac perisoarele din peste

Intr-un bol vom pune carnea de peste care a fost data prin masina de tocat sau un blender ( dar 2-3 secunde, pentru a nu se face o pasta ),  adaugam grisul, oul, sarea si piperul, amestecand usor cu mana ( sau o spatula ), apoi dat aluatul de perisoare la rece pentru 20 minute ( cat pregatim ciorba ), pentru a se modela mai usor ( sa nu fie aluatul prea moale ).

Cum se face borsul din perisoare de peste

Deoarece borsul de perisoare din peste nu este gras, vom sota putin legumele in ulei.

Intr-o oala cu capacitate de 2l, punem uleiul la incalzit, apoi legumele pe care le-am pregatit separat in boluri dupa ordinea care urmeaza la sotat ( ceapa curatata si taiata marunt, morcovul curatat si taiat in cuburi mici, ardeiul curatat de seminte si taiat in cuburi mici ), amestecandu-le cu o spatula ( cat se vor inmuia putin ), dupa are adaugam apa calda, lasand sa fiarba legumele pentru cca 30 minute.

Aluatul de perisoare, scos din frigider va fi modelat gramajoare potrivite cu mana unsa in ulei si adaugate in bors, lasandu-le sa fiarba la foc domol cca 15 minute ( atat cat grisul va fi fiert, deoarece carnea de peste se gateste foarte repede).

Adaugam borsul de putina incalzit separat intr-un ibric ( pentru a nu opri fierberea daca il punem rece ), la inceput jumatate din cantitate( cat de acra dorim ciorba ), apoi restul.

Asezonam ciorba cu perisoare din peste cu sare  dupa gust, adaugam verdeata taiata marunt ( patrunjelul si leusteanul ), apoi cand dam oala cu ciorba de pe foc, o dregem cu smantana si oul batut separat intr-un bol cu un polonic de ciorba ( pentru a nu se taia in momentul cand o adaugam in oala ).

Ciorba cu persoare din peste se va servi in boluri de supa, decorate cu patrunjel proaspat tocat, si cu paine proaspata.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto