Bors de peste cu creveti. Reteta in imagini.

Nu sunt un sustinator al borsului de peste facut acasa in apartament ci pentru cel mancat pe malurile Dunarii sau in casele lipovenilor, dar va recomand aceasta reteta, iar pentru pescari sa viseze capturi la dimensiuni reale 🙂 sau macar sa se uite la filmul Operatiunea monstrul.

Ingrediente pentru bors de peste cu creveti

2 kg peste (dorada, biban de mare, macrou, somon)

6 rosii cherry

5-6 creveti decorticati

3 linguri orez

1 litru bors sau 50 ml otet

mix de legume( telina, ceapa,morcovi, cartofi, fasole verde)

patrunjel proaspat tocat

leustean proaspat tocat pentru final

o lingura ulei de masline extravirgin

sare si piper dupa gust

 

Cum se face borsul de peste cu creveti

Legumele se spala, se curata si se pun la fiert intregi impreuna cu o lingurita de sare si o lingura de ulei de masline.

Dupa ce au fiert legumele se scot si se lasa deoparte.

Se adauga orezul si  bucatile de peste, inclusiv doua trei capete (puteti folosi crap, somn, salau si stiuca), dupa ce au fost spalate bine si se lasa la fiert in zeama obtinuta din fierberea legumelor (aproximativ 15 minute).

Intre timp borsul se da in fiert separat si se adauga in cratita .

Cand pestele este aproape fiert se adauga rosiile chery intregi, crevetii decorticati si se mai lasa la fiert la foc mic inca 7-8 minute.

 

 

Legumele fierte se taie in diferite forme si dimensiuni (morcovul si telina pe lung) si se pun peste borsul de peste.

La final , dupa ce focul este oprit se adauga patrunjelul tocat si se lasa borsul de peste sa stea 10-15 minute sa ,, respire”.

Borsul de peste se serveste cu leustean proaspat, paine pe vatra, ardei iute si suplimentar cu o otet de vin daca este cazul.