Este o prajitura foarte simpla de facut , dar si ” haioasa” pentru forma ei si aspect de zapada.
Aceasta prajitura nu trebuie sa insele pe nimeni cu denumirea sa, sa credem ca este ideala doar pentru sarbatorile de iarna.
Denumirea este datorata formei si a culorii albe, dar are loc pe orice masa festiva, eveniment sau intr-o oarecare zi cand avem pofta de ceva dulce, cremos, gustos.
Ingrediente prajitura bulgare de zapada
Pentru blat pandispan
8 oua
10 linguri zahar ( de preferat ar fi sa fie facut pudra )
5 linguri apa ( se va pune in galbenusuri )
11-12 linguri de faina ( depinde de lingura folosita….. se mai poate adauga sau nu in compozitie faina )
1/2 plic praf de copt
un praf de sare ( la albus )
Pentru crema
2 oua intrgi
500 ml lapte
1 lingura coaja lamaie rasa ( pentru aroma )
3 plicuri zahar vanilat
6 linguri faina
200 g unt de masa ( la temperatura camerei )
Pentru tavalit la exterior prajitura bulgare de zapada
200 g nuca cocos
Pentru glazura de ciocolata
100 g ciocolata amaruie
1oo g frisca lichida ( de preferat ar fi frisca Meggle )
1 lingura rom ( ptr aroma )
1lingurita ulei ( ptr luciul glazurei )
Cum vom face crema
Punem ouale intr-un bol impreuna cu zaharul tos si pliculetele de zahar vanilat, mixand pana vor deveni o spuma albicioasa si zaharul sa fie topit.
Adaugam faina, laptele rece treptat, coaja de lamaie, mixand la o treapta mai joasa ( pentru a nu se imprastia in jur ) pentru a se evita formarea de gogoloase.
Compozitia obtinuta o punem intr-o cratita pe foc, amestecand continuu cu un tel sau o spatula, pana ce obtinem o crema ingrosata.
Dam crema la racit putin (20 minute ), dupa care adaugam bucatele de unt ( la temperatura camerei ) mixand pana ce spumam compozitia si devine o crema fina.
Cum facem glazura de ciocolata
Punem intr-un ibric frisca la incalzit ( fara a ajunge la fierbere ), apoi ciocolata bucatele, romul si amestecam continuu pana se va obtine o ciocolata topita ( ca o ciocolata calda ).
La sfarsit punem si uleiul pentru luciul glazurei.
In momentul cand vom folosi glazura, o mai incalzim putin ( deoarece cand se raceste glazura se mai ingrosa ).
Cum vom face blatul de pandispan
Separam albusurile de galbenus.
Mixam galbenusurile cu zaharul si apa, pana devin o spuma albicioasa.
Albusurile le mixam cu praful de sare pana devin o spuma tare.
Amestecam cu grija albusul batut cu galbenusurile spumate cu o spatula de jos in sus, pana se vor incorpora bine.
Faina amestecata cu praful de copt, o adaugam treptat cu o lingura amestecand la fel usor cu o spatula de jos in sus pana se va incorpora si a nu ramane gogoloase de faina.
Turnam compozitia intr-o tava patrata (20/30 ) tapetata cu hartie de copt si o dam in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 30-35 minute ( pana va fi copt blatul sau se va face testul cu scobitoarea ).
Dupa ce blatul s-a copt si racit, il vom taia in doua.
Fiecare parte de blat va fi decupata cu un paharut cerculete, in asa fel incat sa fie egal la numar.
Asamblare prajitura bulgare de zapada
Luam cate un cerculet din pandispan, il ungem cu crema si punem cealalta parte peste.
Ungem apoi cu crema si partea exterioara a prajiturii.
Intr-o farfurie intinsa punem nuca de cocos si trecem prajitura pe partile laterale.
Cu o lingurita, punem glazura deasupra prajiturii, avand grija sa nu curga pe partile laterale.
Astfel am obtinut asa “bulgari de zapada” un deliciu pentru cei mici si nu numai.
POFTA BUNA !!!!