Calamar cu sos verde

Calamarul sunt fructe de mare foarte gustoase si care se gatesc sub multe forme.

De multe ori cand dorim sa consumam la o cina fructe de mare, dam fuga la restaurantele cu specific.

Vom incerca sa facem o reteta de calamar, cu iz mediteranian, foarte simpla, acasa, fara sa mai mergem la restaurant, chiar daca ni se va parea greu de facut, dar va fi la fel de gustoasa.

Ingrediente calamar cu sos verde

800 g inele calamar congelate

1 lamaie ( zeama ) +50 ml ulei masline ( ptr marinarea calamarului )

200 ulei vegetal ( ptr prajirea calamarului )

200 g faina alba ( ptr a tavali calamarul )

sare, piper , boia de ardei iute ( sau dulce )

1/2 legatura arpagic ( ptr decor )

Ptr sos verde

50 ml ulei masline

1/2 lamaie ( zeama )

3 catei usturoi

1 legatura patrunjel verde

200 ml iaurt simplu

sare, piper

Cum se face sosul verde

Se vor pune in blender toate ingredientele : uleiul de masline, zeama de lamaie, catei de usturoi, iaurtul, si patrunjelul taiat bucati mari, mixand totul pana se formeaza un sos ( sau o pata omogena ).

Transferam totul intr-un bol, asezonand dupa gust cu sare si piper, amestecand cu o spatula.

Acoperim bolul cu o folie alimentara si-l dam la rece in frigider, pana la momentul servirii.

Cum se face calamar cu sos verde

Pentru a se gati mai usor, este indicat sa punem calamarii sa stea intr-o marinata cu zeama de lamaie si ulei de masline.

Inelele de calamar le vom lasa la decongelat, apoi ii vom pune la marinat intr-un bol in care se afla zeama de lamaie si ulei de masline pentru cca 10-15 minute.

Se va  pune la incins uleiul vegetal intr-un WOK ( sau o tigaie de teflon ) apoi feliutele de usturoi ( atat cat va aroma uleiul, apoi se vor scoate si arunca ), urmand inelele de calamar care au fost tavalite prin amestecul de: faina, sare, piper si boia de ardei iute ( sau dulce ) pregatite intr-un bol.

Vom lasa inelele de calamar la prajit, atat cat vor deveni aurii, apoi se vor scoate pe o hartie absorbanta ( ptr a se elimina surplusul de grasime ).

Calamarul se va servi pe un platou, decorat cu arpagic tocat marunt impreuna cu sosul verde.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto