Toata lumea stie cum se fac cartofii,…. dar pentru unii dintre noi, cartofii nu se pot manca asa cum i-am dori ( prajiti in untura multa), din cauza varstei inaintate care nu ne mai permite asa ceva, ori ca suntem la dieta sau tinem un regim alimentar.
In schimb daca stim cum sa-i gatim si gasim aromele potrivite, cartofii vor fi foarte gustosi si apetisanti.
Vom face cartofi dietetici la cuptor, o reteta cunoscuta, fiind folosita in zilele de post sau in zile obisnuite, consumati ca atare, sau ca si o garnitura la o carne de vita fiarta sau un gratar din carne de pui.
Ingrediente cartofi la cuptor
1,5 kg cartofi albi
1 ceasca ulei masline
1 lingura paprika
2-3 linguri frunze rozmarin tocat ( oregano uscat etc… )
100 g parmezan (optional )
100 g iaurt natural dietetic (optional)
200 g branza de vaci dietetica (optional)
cateva fire de arpagic ( pentru decor )
sare, piper
Cum se fac cartofi la cuptor
Pentru a obtine niste cartofi crocanti si gustosi, mai intai ii vom fierbe cca 10 minute cu coaja, intr-o oala cu apa.
Dupa fierbere ii scurgem de apa, ii lasam la racit, ii curatam de coaja si taiem in sferturi pe un blat de lucru.
In tava mare de aragaz, tapetata cu hartie de copt (unsa cu ulei), transferam cartofii taiati sferturi sau felii mari, groase de cca 2-3 mm, apoi ii stropim cu ulei, ii condimentam cu sare, piper, paprica si frunzele tocate de rozmarin, dupa care ii amestecam usor cu mana (pana sunt cuprinsi de condimente).
Tava va fi intodusa in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 35-40 minute ( pana se vor rumeni frumos si devin crocanti ).
Cartofii la cuptor, se vor servi fierbinti, cu 1 lingura de branza de vaci dietetica, presarati cu arpagic proaspat tocat marunt pentru persoanele care sunt la dieta.
Persoanele care sunt mai ” pofticioase” si nu tin diete sau regim alimentar, pot servi cartofii fierbinti, presarati cu parmezan, sau cu iaurt natural dietetic.
POFTA BUNA !!!