Este o reteta improvizata dupa imaginatie, atunci cand prin frigider avem un somon fume, pe care nu mai dorim sa-l consumam pe paine la mic dejun ca un sandwich, ci il vom gati la cuptor cu cartofi, o compatibilitate perfecta.
Ingrediente cartofi cu somon fume la cuptor
300 g somon fume
1 kg cartofi
2 oua
200 ml lapte
1 lingura faina
100 g parmezan
20 g unt (pentru tapetat tava)
3 linguri pesmet (pentru tapetat tava)
amestec de condimente naturale uscate (rozmarin, oregano etc..) optional
1 lingura boia rosie de ardei dulce (pentru decor)
sare, piper
Cum se face cartofi cu somon fume la cuptor
Cartofii, se vor spala, apoi se pun intregi la fiert cca 30 minute (pana cand va intra cu usurinta varful unei furculite).
Dupa timpul alocat fierberii, cartofii se vor scurge de apa, se lasa la racit intr-o strecuratoare, urmand a fi curatati de coaja si taiati in rondele de cca 2 cm (pe un blat de lucru, apoi folositi imediat, pentru a se evita inchiderea la culoare)
Intr-un vas Yena rotund (diametrul de 24 cm, sau un vas de ceramica), uns bine cu unt si tapetat cu pesmet se va pune un pat din rondelele de cartofi, continuandu-se cu un strat de somon fume fasii.
Operatia se va repeta pana cand se vor termina ingredientele (ultimul strat sa fie de cartofi).
Deoarece somonul fume este putin sarat, se va evita presararea cartofilor cu sare, urmand condimentarea lor la sfarsit in compozitia de oua batute.
Separat, intr-un bol se vor bate ouale impreuna cu condimentele uscate (sare, piper, rozmarin, oregano etc..), laptele si faina, pana se va obtine un amestec omogen care se va turna pe toata suprafata cartofilor.
Vasul se va introduce in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 15 minute.
Aproape de final, cu cca 5 minute, vasul se va scoate din cuptor, urmand a se presara parmezanul ras, apoi se introduce iar in cuptor pentru a prinde acea crusta de gratinat.
Cartofii cu somon fume la cuptor, se vor servi fierbinti, in farfurii individuale, decorati pentru aspect apetisant cu un praf de boia rosie de ardei.
POFTA BUNA !!!