Chec cu pere

Este o prajitura minunata de toamna cu pere parfumate, buna de servit pe o terasa intr-o seara racoroasa, alaturi de prietene la o ceasca de ceai fierbinte.

Se face foarte usor, fara separarea oualor ( acestea folosindu-se intregi ), doar respectandu-se ordinea amestecului ingredientelor scrise in reteta.

Ingrediente chec cu pere

6 oua

12 linguri zahar tos ( pudra )

150 g unt

10 linguri faina ( mai mult sau mai putin )

2 linguri cacao

1 praf de copt

un praf de sare

2 pere Williams

Pentru insiroparea  perelor

1oo g zahar

200 ml apa

4 linguri zeama lamaie

un praf de scortisoara

Cum se face siropul

Intr-o craticioara se pun apa, zaharul, zeama de lamaie si scortisoara la fiert, sa dea cateva clocote.

Perele se vor curata de coaja, apoi sunt taiate in doua, se scoate casuta de seminte cu un aparat special de fructe, apoi sunt taiate in cubulete si puse in siropul fierbinte la fiert pentru 5 minute. Se lasa inca 5 minute dupa ce se va inchide focul ( pentru a se imbiba mai bine siropul in bucatile de pere ).

Bucatile de pere insiropate, se vor scoate la scurs intr-o strecuratoare ca sa fie folosite la momentul potrivit.

Cum se face chec cu pere

Intr-un bol adaugam untul (  la temperatura camerei ) la mixat pana devine o spuma, apoi adaugam zaharul pudra, lingura cu lingura ( lasand mixerul la o treapta mai joasa, pentru a nu se imprastia in afara vasului ), mixand pana se va topi bine.

Ouale se vor adauga intregi unul cate unul, pana se vor incorpora bine in untul spuma.

Faina amestecata cu praful de copt si cacao, se va adauga in ploaie, amestecand cu spatula de jos in sus ( renuntandu-se la mixer ), pana se va obtine un aluat omogen ( fara cocoloase de faina ).

Intr-o tava de chec, unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt, transferam aluatul, nivelandu-l cu o spatula, apoi din loc in loc adaugam bucatile de pere insiropate si racite ( fara sa mai amestecam aluatul, acestea combinandu-se cu aluatul din momentul cand sunt adaugate ).

Tava se introduce in cuptorul preincalzit la 190 grade, pentru 35-40 minute.

Dupa coacere, checul se scoate din tava la racit pe un gratar, apoi este portionat in felii de cca 2 cm si servit ca atare sau pudrat cu zahar vanilat.

Acest chec poate fi servit la micul dejun alaturi de o ceasca de ceai, lapte.

POFTA BUNA !!!

Sursa foto