Chec de ficat

Ficatul de pui ( porc, vita) este o sursa de fier, bogat in vitamina B12, A; cu proprietati energizante, deasemenea consumat si pentru ca acesta are rolul de a combate anemia, factor nociv in zilele noastre.

De aceea, cautam diferite retete si moduri de a consuma ficat, mai ales indemnand pe cei mici care “fug” la auzul de ficat, gatindu-l in asa fel incat sa-l mai doreasca si alta data.

Vom face un chec de ficat la cuptor, fiind o reteta pe gustul familiei, usor de facut si chiar dietetica.

Ingrediente chec de ficat

500 g ficat de pui ( porc , vita )

1 ceapa

100 g pesmet

200 ml lapte ( ptr indulcirea ficateilor )

4 oua

100 g unt

100 g smantana

1/2 legatura patrunjel verde

sare, piper

Cum se face chec de ficat

Ficateii de pui se vor spala, curata de pielita alba, apoi sunt pusi intr-un castron cu lapte pentru 30 minute ( sa le iasa din amareala si sa fie mai dulci ).

Ceapa pe care am curatat-o, o vom pune la sotat in putin unt (50 g ), apoi adaugam ficateii scursi la calit pentru 2-3 minute, pentru a avea o savoare mai gustoasa.

Apoi dupa ce se racesc se vor da prin masina de tocat impreuna cu ceapa sotata si patrunjelul verde.

Compozitia se va transfera intr-un bol, peste care se va pune: pesmetul, ouale, smantana, sare si piper dupa gust, amestecandu-se totul cu o spatula.

Pregatim o tava de cozonac ( mai mica ) unsa bine cu unt si tapetata cu pesmet, in care punem compozitia de ficat si dam la cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 30 minute ( cat va face o crusta maronie, nu se va lasa sa se usuce prea mult, deoarece deja ingredientele au fost gatite inainte ).

Checul de ficat poate fi folosit ca aperitiv la mese festive pe platouri decorate cu salata verde,  ca mic dejun pe paine prajita sau in orice moment al zilei alaturi de o salata de rosii.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto