Este o mancare considerata dietetica, lipsind grasimile ( fara carne de porc ), daca chiftelele vor fi gatite in cuptor in tava de la aragaz tapetata cu hartie de copt si stopite doar cu putin ulei.
Se face foarte usor fara a necesita timp indelungat de pregatire, fiind perfecta pentru un pranz alaturi de o garnitura dupa preferinte sau ca si o gustare ( aperitiv ).
Ingrediente chiftele cu carne de vita
500 g carne tocata de vita
1 ou
2 linguri pesmet
1 ceapa
1/2 cartof
faina alba (ptr tavalit chiftelele inainte de prajire )
ulei vegetal cca 200 ml ( ptr prajit chiftele )
1/2 legatura marar
1/2 legatura patrunjel
sare, piper
Cum se fac chiftele cu carne de vita
Ceapa se va curata si toca marunt, apoi se va sota intr-o 1-2 linguri de ulei vgetal ( pentru a imbunatati gustul chiftelelor, deoarece carnea de vita este o carne mai slaba si vascoasa ) sau se poate folosi si in starea ei cruda.
Intr-un bol incapator cu pereti inalti se va pune carnea de vita tocata, ceapa sotata, pesmetul, oul, cartoful ras pe razatoarea cu ochiuri mici si stors bine cu mainile, verdeata tocata ( marar si patrunjel ), sare si piper dupa gust.
Ingredientele se vor amesteca cu mainile pana ce se va obtine o compozitie omogena buna de lucrat.
Cu mainile putin umezite intr-un bol cu apa ( care va fi alaturi de bolul cu compozitia de chiftele ) se vor forma chiftele de marimea dorita ( fie rotunde sau aplatizate ), care sunt apoi tavalite prin faina.
Intr-o tigaie de teflon cu ulei incins, se vor pune chiftelele pregatite in prealabil, la prajit la foc mediu cca 5 minute pe fiecare parte.
Pe un platou cu hartie absorbanta se vor pune chiftelele scoase de la prajit ( pentru a se elimina surplusul de ulei acumulat ).
Chiftelele din carne de vita se pot servi alaturi de legume fierte ( morcov, sparanghel, cartofi etc..), piure de cartofi sau cu un sos de rosii.
POFTA BUNA !!!