Chiftele cu sos de iaurt si garnitura de orez

Chiftelele au fost intotdeauna considerate un deliciu culinar.

Sunt gatite in toata lumea sub diferite moduri si cu carne folosita conform traditiei fiecarei tari.

Se pregatesc destul de usor daca avem toate ingredientele la indemana.

Chiftelele se gatesc fie prajite in ulei pentru pesrsoane  sanatoase cat si in cuptor in tava, pentru copii si pentru cei care tin regim alimentar.

Vom pregati o reteta de chiftele cu carne pui in tava la cuptor.

Ingrediente chiftele cu sos de iaurt si garnitura orez

600 g piept de pui

1 ou

1 felie paine alba ( inmuiata in lapte si stoarsa foarte bine )

4-5 catei usturoi  ( pisati cu putina sare sau dati pe razatoarea mica )

2 linguri de ulei de masline ( deoarece carnea de pui este fara grasime si mai uscata )

5-6 linguri faina alba ( ptr tavalit chiftelele )

1/2 legatura patrunjel proaspat

1/2 morcov ras fin

sare, piper

Pentru garnitura orez

250 g orez bob lunguiet

1l supa legume/pui/apa

1 ceapa mica tocata fin

2 linguri unt

2 linguri ulei vegetal

sare, piper

Cum vom face orezul pentru garnitura la chiftele

Orezul il vom spala sub jet de apa pentru a-i elimina amidonul pe care-l contine.

Apoi intr-o cratita punem la incins uleiul impreuna cu untul.

Adaugam ceapa fin tocata si orezul la calit putin ( 4-5 minute ).

Punem supa peste orez, amestecand usor cu o lingura lemn sau o spatula ( cu ce avem la indemana ) si lasam sa fiarba la foc mic pana va absoarbi orezul tot lichidul.

Intre timp condimentam cu sare si piper dupa gustul fiecaruia.

Oprim focul si lasam orezul sa se odihneasca.

 

Pentru sos

1 cutie iaurt simplu 250 g ( ar fi de preferat cel grecesc de la Lidl )

2 catei de usturoi ( pisati fin )

1 lingura ulei masline

2 linguri patrunjel verde tocat fin

1/2 lingurita de menta  ( pentru acea savoare de proaspat si racoros )

Cum vom face sosul pentru chiftele

Intr-un bol destul de incapator si adanc vom pune iaurtul, usturoiul pisat fin, uleiul de masline, sare, patrunjelul tocat fin si menta, amestecand totul cu un tel mic de bucatarie pana se vor omogeniza si combina aromele intre ele.

 

Cum vom face chiftelele cu sos de iaurt si garnitura de orez

Carnea de pui o vom toca intr-un blender sau robot de bucatarie.

Apoi o amestecam cu ceapa tocata fin, usturoiul pisat, oul, painea, uleiul de masline, patrunjelul tocat marunt, morcovul ras fin, sare si  piper pana obtinem o compozitie omogena usor de lucrat.

Vom forma din compozitie cu mana umeda si tavalite prin faina bilute rotunde ( de marimea unei mingi de tenis de masa ).

Pregatim tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt ( unsa de aceasta data cu ulei ) si punem chiftelele pregatie.

Dam tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 20- 25 minute ( sau cat va fi necesar ) intorcand chiftelele din cand in cand pentru a-si forma o fata de copt ( maroniu deschis ).

Le putem servi calde in farfurii alaturi de garnitura de orez si cu 1-2 linguri de sos rece de iaurt.

 

Trucuri si idei

Se poate alege orice fel de sos pentru chiftele : sos tzatziki, sos din pasta rosii, sos de smantana cu ciuperci etc…

Pentru garnitura la chiftele se mai poate folosi legume fierte ( la alegere ) sotate, piure de cartofi, rondele de cartofi la cuptor etc…

 

POFTA BUNA !!!!

Sursa foto