Chiftelele din legume sunt gustoase si mai usoare pentru digestie decat cele cu carne.
La aceasta reteta ne putem “juca “cu proportiile legumelor in functie de preferinta noastra.
Ele se pot face in ulei sau in cuptor intr-o tava, pentru persoanele care tin o dieta.
Ingrediente pentru chiftele cu legume
2 dovlecei
2 cartofi fierti
1 ceapa mare
2-3 catei usturoi pisati
250 ml ulei ( daca nu le facem in cuptor )
4-5 linguri de faina
2 linguri de pesmet
1 legatura de patrunjel
1 legatura marar
sare, piper
Cum pregatim chiftelele din legume
Mai intai pregatim legumele, adica le vom curata de coaja si spala.
Daca avem un robot electric de bucatarie il putem folosi pentru maruntirea legumelor, dar in lipsa merge la fel de bine si razatoarea manuala.
Intr-un castron adanc punem ceapa tocata marunt, urmata de morcovul dat pe razatoarea mica.
Separat vom da dovlecelul pe razatoare, apoi il vom stoarce bine si adauga peste restul de legume.
Usturoiul pisat si cu verdeata tocata vor fi adaugate in castron, amestecand totul cu mana pana vom obtine o compozitie omogena numai buna de modelat.
In cazul in care compozitia va fi mai moale, vom putea adauga 1-2 linguri de faina sau pesmet.
Lasam compozitia rezultata sa stea 15 minute la temperatura camerei, sau si mai bine ar fi sa stea in frigider peste noapte, pentru a se intari mai bine.
Intr-o tigaie de teflon punem la incins uleiul.
Cu palmele putin umede, modelam chiftelutele, apoi le tavalim prin faina sau pesmet, le turtim cu degetele sau cu o spatula si le punem la prajit cate 2-3 minute pe fiecare parte pana se rumenesc frumos.
La prajit nu se vor pune inghesuit, pentru a se putea intoarce mai usor.
Vor fi scoase pe o hartie absorbanta, pentru a scapa de surplusul de ulei cca 30 de minute.
Se vor pune pe un platou garnisit cu legume felii ( castraveti, ardei gras, rosii etc.)
Chiftelutele se pot servi calde si cu paine prajita, mai ales in perioada postului.
Ele sunt delicioase ca aperitiv, fel principal, sau ca un pachetel la serviciu.
POFTA BUNA !!!