Este o reteta bine cunoscuta si considerata ca la “mama acasa”, fiind foarte gustoasa.
Se poate folosi pentru chiftelute orice fel de carne tocata, incepand cu puiul si pana la vita, dupa gust si buget.
Avantajul la aceasta reteta este ca se pot rumeni chiftelutele si in cuptor, fiind astfel o mancare dietetica pentru persoanele care nu suporta prajeala in ulei.
Ingrediente pentru chiftelute in sos
500 g carne amestec ( 250 g vita + 250 g porc)
2 oua
1 ceapa mica ( taiata foarte marunt sau data prin robotul de bucatarie )
6 catei de usturoi ( pisati )
1 cartof mic ( dat pe razatoarea mica )
100 ml ulei ( pentru prajit )
50 g pesmet ( va inlocui painea inmuiata )
100 g faina alba ( pentru tavalit chiftelele inainte de prajire )
1 legatura patrunjel proaspat
1 lingurita de cimbru ( va da o aroma deosebita chiftelelor )
sare, piper
Pentru sos chiftelute
1/2 ceapa ( tocata marunt)
3-4 linguri de ulei masline
6 catei usturoi ( feliati )
700-800 g rosii din conserva
1 lingura boia ardei iute
1 lingurita zahar ( pentru a echilibra gustul dulce-acrisor )
1 lingurita oregano uscat
1 crenguta busuioc
sare, piper
Cum vom face chiftelutele in sos
Punem amestecul de carne intr-un vas destul de incapator si cu pereti largi.
Se va pune in carnea amestec ceapa tocata marunt, usturoiul pisat, cartoful ras pe razatoarea mica si stors bine, ouale, cimbru, pesmetul care fragezeste carnea, patrunjelul tocat marunt, sare si piper,
Totul se va amesteca cu ajutorul unei spatule, pana ce aluatul va deveni un amestec omogen si ingredientele s-au combinat bine.
Intr-o tigaie de teflon punem uleiul la incins si cu mana umeda se iau mici gramajoare din compozitia de carne si se formeaza bilute care se trec apoi prin faina alba si sunt puse la prajit.
Pe masura ce chiftelutele se rumenesc usor, se vor scoate si pune pe o hartie absorbanta sa se scurga bine surplusul de ulei.
In timp ce chiftelutele se prajesc, ne vom ocupa si de sos.
Cum se face sosul pentru chiftelute
Intr-o cratita punem uleiul la incins, apoi ceapa maruntita, usturoiul taiat feliute si sotam pentru 1-2 minute amestecand continuu pentru a nu se arde si praji in exces.
Rosiile din conserva, pe care le-am taiat marunt, le vom adauga si lasa sa fiarba la foc mic pana se va forma un sos.
Apoi vom pune boiaua, oregano, sarea, piperul, crenguta de busuioc si zaharul, amestecand totul.
Sosul il lasam sa dea in clocot, iar dupa 20 minute reducem focul si-l lasam sa se ingrose putin.
La sfarsit vom scoate crenguta de busuioc.
Dupa ce chiftelutele s-au prajit si s-au scurs de ulei, le vom pune in alta cratita peste care turnam sosul.
Acoperim cratita cu un capac si lasam sa se combina aromele intre ele.
Chiftelutale in sos se pot servi imediat alaturi de un pireu de cartofi, paste si chiar de un orez fiert simplu.
POFTA BUNA !!!!