De obicei se considera chiftelutele in sos o mancare pentru cei mici. De aceasta data insa vom face o reteta pe placul adultilor, cu mai mult gust. Dar pot manca si copiii, daca nu se feresc de gustul iute.
Ingrediente chiftelute picante cu sos de rosii
500 g carne amestec ( vita cu porc )
1 lingura chimen pudra
1 lingura paprika iute
1 ou intreg
2 linguri pesmet
1/2 legatura patrunjel
4-5 catei usturoi ( optional )
ulei vegetal ( pentru prajit chiftele )
100 g smantana ( pentru decor si gust )..optional
sare, piper
Pentru sos de rosii
1 l suc de rosii ( sau 500 g rosii proaspete …optional )
2 cepe
1/2 frunza dafin
1 lingurita de zahar ( ptr a taia din aciditatea sucului de rosii )
sare, piper
Cum se face sosul de rosii pentru chiftele
Intr-o cratita cu 2 linguri de ulei vegetal la incalzit, se va pune ceapa curatata si taiata marunt la calit, pentru cca 3-5 minute, cat va deveni translucida.
Sucul de rosii se va adauga peste ceapa si sunt lasate sa fiarba impreuna pentru cca 15 minute ( pana va deveni mai vascos, gros )
Sosul de rosii format, se va asezona dupa gust cu sare, piper si 1/2 frunza de dafin ( optional dupa gustul fiecaruia ).
Daca se va dori un sos de rosii fin ( fara a se vedea ceapa ), atunci se va pune totul in blender la mixat pentru 1-2 minute.
Sosul de rosii obtinut, se va lasa in cratita in care s-a facut, pana cand se vor prepara si chiftelutele.
Cum se fac chiftele picante cu sos de rosii
Carnea amestec ( vita si porc ) se va pune intr-un vas impreuna cu mirodeniile: ( chimenul; paprika; usturoiul pisat ( optional ); sare si piper ) si verdeata tocata fin ( patrunjelul proaspat ).
Pentru o compozitie bine legata, se vor adauga oul intreg si pesmetul.
Totul se va amesteca bine cu mana, pana la obtinerea unui amestec omogen.
Din compozitie, se vor forma chiftelute de marimea unei nuci mai mari ( acestea se vor forma cu mana usor umezita intr-un bol cu apa, pus alaturi ).
Chiftelele formate, se vor pune la rand pe un blat de lucru tapetat cu faina, urmand a fi prajite intr-o tigaie de teflon cu ulei vegetal suficient si bine incins.
Dupa prajire se vor pune intr-un vas tapetat cu hartie de bucatarie absorbanta ( pentru a se elimina surplusul de ulei ).
In craticioara cu sosul de rosii ( care s-a pus la incalzit cu cca 10 minute ), se vor adauga chiftelele si sunt lasate sa dea intr-un clocot-doua impreuna cu sosul de rosii ( pentru a se impregna si in chiftele ).
Chiftelele picante cu suc de rosii se pot consuma ca atare decorate cu 1-2 linguri de smantana ( optional ), cu paine proaspata sau impreuna cu niste paste penny fierte ca si garnitura, dupa indicatiile de pe ambalaj.
POFTA BUNA