Ciorba de burta la oala sub presiune

Ciorba de burta este una dintre cele mai iubite ciorbe romanesti.

Sunt multe variante de a face ciorba de burta, insa la aceasta reteta am folosit varianta care circula pe teritoriul romanesc.

Aceasta reteta de ciorba de burta nu este greu de facut, insa necesita un timp mai indelungat pentru fierbere, de aceea pentru a usura munca vom folosi oala sub presiune si astfel gospodinele vor scapa de  grija de a face greu ciorba de burta.

Ingrediente ciorba de burta

Pentru a obtine o ciorba de burta gustoasa, nu trebuie sa alegem acea burta  prefiarta, ci in stare ei naturala chiar daca o vom cumpara congelata si in bucati mai mari.

Deasemenea trebuie folosita o cantitate mai mare de burta, deoarece scade mult  ( se strange ) la fiert.

2-3 kg burta  congelata

3-4 rasoale de vita portionata suficient ca marime ( ptr a nu ocupa spatiu mare in oala )

2 cepe mari

3 morcovi potriviti

2 jumatati de telina

2 pastarnac

1 morcov mic ( ras pe razatoarea mica si calit, pentru culoare aurie a ciorbei )

500 g smantana cu 20% grasime ( ptr dres ciorba )

5 galbenusuri de ou ( ptr dres ciorba de burta )

otet ( acrit ciorba de burta )

5-6 catei usturoi pisati ( ptr gust ciorba de burta )

ardei iuti la otet ( la servit impreuna cu  ciorba de burta )

sare, piper

Cum se face ciorba de burta

Vom pregati oala  sub presiune adaugand 5 l apa pentru a pune burta bucati  si rasolul de vita la oparit dupa ce le-am spalat bine, pentru a disparea acel miros impregnant de burta si a se elimina sangele din carnea de vita ( fara a pune capacul la oala sub presiune deocamdata ).

Dupa ce a dat in cateva clocote si spumat de pe margini, oprim focul si scoatem burta impreuna cu rasolul intr-o strecuratoare.

Aruncam apa din oala inlocuind-o cu alta curata ( 5 l apa ),   adaugad din nou bucatile de burta si rasolul de vita.

Inchidem ermetic cu capacul oala si punem la fiert pentru 45-50 minute.

Dupa timpul alocat fierberii, inchidem focul ( ridicam butonul de evacuare a aburului ), apoi deschidem capacul, scoatem burta care a fiert si carnea de vita in strecuratoare la racit.

Legumele  pe care le-am curatat si spalat in prealabil le adaugam in oala in care a fert burta si carnea de vita, la fiert pentru cca 30 minute ( fara capacul pus la oala ) pana se vor inmuia bine.

Intre timp  vom taia fasii subtiri burta si carnea de vita  ( ca niste taietei ) si adauga apoi in oala, dupa ce am scos legumele fierte.

Legumele se pot da prin blender ( o solutie foarte buna de a fi folosite ) iar pasta obtinuta prin mixarea  lor se va pune in oala cu ciorba de burta.

Separat intr-un bol vom bate galbenusurile de ou cu smantana pentru a drege ciorba de burta.

Se va adauga amestecul obtinut in suvoaie, amestecand energic pentru a nu se taia ( sau branzi ).

Se mai lasa pe foc ciorba de burta sa mai dea ciorba 1-2 clocote dupa care se va inchide ochiul de la aragaz.

Pentru un aspect  mai apetisant si culoare galbuie, vom cali un morcov dat pe razatoarea mica intr-o tigaie cu putin ulei si adaugat in oala.

Se va condimenta ciorba de burta cu sare si piper dupa gust.

Optional, cei care doresc vor  pune inca de la inceput otet in ciorba dupa gustul fiecaruia, sau in momentul cand aceasta va fi servita in boluri.

Ciorba de burta se va servi fierbinte cu ardei iuti la otet, usturoi pisat, smantana ( optional daca mai dorim ) si otet.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto