Ciorba de loboda este o reteta ardeleneasca, o reteta de primavara, aromatizata… asa cum o gaseam la bunicile noaste in vacantele de primavara.
De aceea vom face si noi reteta, dand o fuga in piata sa cumparam asa zisele ” buruieni de primavara “, umpland bucataria astfel de arome de primavara.
Aceasta ciorba de loboda va fi o adevarata “nebunie”, o minunatie GASTONOMICA !
Ingrediente ciorba de loboda
( Ingredientele vor fi cu aproximatie, fiecare folosind ce cantitate de legume doresc )
3 legaturi de loboda ( fie rosie, galbena sau combinata )
1 legatura patrunjel proaspat
1 legatura leustean proaspat
2 morcovi mijlocii
2 cepe mari ( da gust si dulceata ciorbei )
2 cartofi potriviti
2-3 linguri pasta de tomate
3 linguri ulei vegetal ( ptr sotat legumele )
1 legatura de leurda ( ptr aroma )
2oo g smantana 20% grasime ( ar fi bine de cumparat de la producator din piata )
100 g lapte acru batut sau zeama lamaie ( optional .. ptr acrit ciorba )
Sare
Cum se face ciorba de loboda
Dupa cum stim, inainte de a pregati o mancare primul lucru va fi de a pregati ingredientele.. in cazul nostru legumele.
Verdeturile se vor spala frunza cu frunza ( loboda, leurda ), pentru a se indeparta eventualii gandacei existenti pe spatele frunzei.
Intr-o oala de cca 3 l, vom pune uleiul la incalzit apoi ceapa tocata marunt, morcovul ras pe razatoarea mica ptr cca 2-3 minute.
Adaugam apoi cartofii taiati cubulete mici si loboda tocata marunt.
Amestecam continuu ( pentru a nu praji legumele, ci inmuia putin ), urmand sa punem 2 l apa calduta.
Dupa un clocot-doua , adaugam si restul de verdeata tocata marunt ( patrunjelul, leusteanul si leurda ).
Ciorba nu se fierbe prea mult, deoarece legumele sunt proaspete ( cca 30 minute ).
Se va trece la dresul ciorbei de loboda cu smantana desfacuta cu un polonic de ciorba, batuta impreuna cu faina si pasta de tomate.
Se va adauga asa zisa “drasala”in oala, amestecand energic cu un tel ( pentru a nu se taia smantana ), apoi lasat sa dea un clocot pentru a se gati faina si ciorba sa se ingroase putin.
Pentru persoanele care doresc o ciorba mai acra, pot folosi direct in farfurie in momentul servirii lapte acru batut sau zeama de lamaie.
Delicioasa ciorba de loboda se va servi cu paine proaspata de la cuptor alaturi de niste ceapa verde, fie calduta sau rece.
POFTA BUNA !!!