Ciorba de miel cu macris

Primavara  este anotimpul care ne trezeste la viata si nu numai, ci si pofta de a consuma asa zisa trufanda ( legume care apar prima data ).

Toate frunzele verzi de primavara ( spanac , stevie, macris, leurda, untisor,etc ) se combina perfect cu alte ingrediente.

Vom face o reteta culinara, la care folosim macris, o planta rar folosita si ignorata de noi pentru faptul ca este considerat un aliment cu calorii negative, insa contine: fibre, fier, vitamina C; A;, iod; potasiu; magneziu; fosfor, zinc etc..

Este o planta care creste spontan sau este cultivata, ale carei frunze au un gust usor dulce-acrisor si se poate folosi in salate, smoothye-uri, dar si la acrirea ciorbelor.

Macrisul se prepara la fel ca spanacul sau stevia.

Ingrediente ciorba de miel cu macris

1 kg carne de miel ( de la gat, capetele osoase ale pulpelor, codita, capul de miel )

2 morcovi potriviti

1 pastarnac

1/2 ardei gras

2 cepe potrivite

300 g macris

3 linguri de orez

1 galbenus de ou

100 g smantana de gatit

1 legatura leustean verde

sare

Cum se face ciorba de miel cu macris

Carnea de miel se spala bine, se tine pentru cca 15 minute in apa cu otet  pentru a se elimina acel miros impregnant de miel.

Intr-o oala cu 4 l de apa, punem carnea de miel la fiert.

Spuma care se formeaza pe marginea oalei va fi eliminata tot timpul cu ajutorul unei spumiere.

Dupa ce apa s-a limpezit dupa eliminarea spumei formate in timpul fierberii si carnea a devenit mai moale, adaugam legumele curatate, spalate, ( ceapa, morcovul, pastarnac, ardei gras ) ,  date pe razatoarea mare ( morcov, pastarnac ), fie taiate marunt ( ceapa ) sau taiate in cuburi mici ( ardeiul gras ).

Cand toate ingredientele vor fi aproape de final ( fierte ) adaugam frunzele de macris pentru a acri ciorba ( in loc de bors ), lasand sa fiarba in continuare pentru cca 10 minute ( deoarece macrisul fierbe imediat ) pentru a-si lua ciorba aromele.

La sfarsit dregem ciorba de miel cu macris cu galbenusul de ou batut intr-un bol impreuna cu smantana si putina ciorba ( pentru a nu se branzi in oala )

Pentru un gust deosebit dat ciorbei de miel, adaugam si leusteanul tocat fin care nu poate lipsi din aceasta retete.

Pentru persoanele care doresc o ciorba mai acra, iar macrisul neasigurand destula acreala, se poate folosi putin bors de putina.

Ciorba de miel cu macris se poate servi cu mamaliguta calda sau o paine de cuptor de casa si un ardei iute verde sau de la otet.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto