Nimic nu se poate compara cu o ciorba acrisoara de porc, mai ales la masa de pranz de la Craciun.
Ingrediente ciorba de porc acra
1 kg carne de porc ( ciorba se face din oase de porc ..( coaste, os de la pulpa etc.. )
1 morcov potrivit
2-3 felii de radacina telina
1 radacina pastarnac
3-4 rosii
1 ardei gras
200 ml suc de rosii
verdeata ( leustean, patrunjel )
2 galbenusuri ou ( ptr dres )
100 g smantana ( ptr servit )
1/2 l bors putina ( sau 1l de bors.. in functie de gust )
50 g taitei de casa ( optional )
sare
Cum se face ciorba de porc acra
Carnea de porc taiata, portionata si spalata se va pune la fiert intr-o oala ( cca 2,5 l ) cu apa calduta pentru cca 30 minute ( adunandu-se pe parcurs ce clocoteste spuma care se va forma pe marginea oalei ).
Intre timp legumele pentru ciorba se vor curata, spala si taia dupa preferinta ( morcovul rondele subtiri; telina, ceapa si ardeiul gras taiate marunt ), apoi adaugate cand carnea deja s-a fragezit putin.
Oala se va acoperi cu un capac, lasata sa fiarba la foc moderat ( inca 20-25 minute ).
Rosiile curatate de coaja ( oparite cca 1 minut in apa clocotita ) se vor marunti si adauga in oala impreuna cu sucul de rosii.
Zeama de carne se va asezona cu sare dupa gust.
Aproape de final, cand carnea de porc si legumele s-au fragezit complet, se va adauga borsul de putina, dat intr-un clocot intr-un ibric ( se va pune bors in functie de gustul fiecaruia…o ciorba mai acra sau mai dulceaga ).
Ciorba de porc se va da intr-un clocot-doua, apoi stins focul si adaugate galbenusurile de ou batute intr-un bol impreuna cu un polonic de ciorba ( pentru a drege ciorba….optional ).
Verdeata ( leusteanul si patrunjelul ) se va pune la sfarsit ( pentru a aroma ciorba de porc ) tocata fin.
Ciorba de porc acra se va servi in boluri individuale cu mamaliguta calda sau paine proaspata, decorata atat pentru gust si aspect, cu 1-2 linguri de smantana.
POFTA BUNA !!!