Acum parca suntem pe “ultima suta de metri” si vrem sa gatim cu cat mai multe legume,…. orice fel de mancare ( numai legume sa existe ca si ingrediente ).
Vom face o ciorba de pui in care vom adauga multe legume, fiind foarte potrivita pentru un pranz de duminica asigurand proteine si vitamine totodata.
Ingrediente ciorba de pui cu legume
carne pui 500-600 g ( ptr ciorba trebuiesc partile osoase de la pui: aripi, spinari etc..)
2 cepe potrivite
1 morcov potrivit
1 dovlecel mic si verde
3 cartofi potriviti
1 ardei gras
2 felii radacina telina
1 radacina pastarnac
4-5 rosii coapte ( sau 200 ml suc de rosii )
1 mana fasole verde fideluta
cateva ciuperci de padure ( ghebe )
100 g taitei de casa cu ou
2-3 cani bors de putina ( sau zeama de lamaie 1 ceasca )
verdeata: patrunjel verde;leustean proaspat
sare
Cum se face ciorba de pui cu legume
Intr-o oala ( 4 l capacitate ) se va pune apa la fiert ( 3 l ), apoi se vor adauga maruntaiele de pui ( sau un piept de pui taiat bucati mari ).
Se va lasa totul sa dea intr-un clocot-doua, apoi se va inlatura spuma adunata pe marginea oalei.
Legumele se vor spala, curata si taia dupa cum urmeaza: ceapa se va taia marunt, morcovul, telina, pastarnacul-cubulete mici, cartoful, dovlecelul-cubulete mari, fasolea verde fideluta–bucatele de 2 cm, ciupercile -bucati mari, rosiile curatate de pielita-taiate cuburi mici, ardeiul gras-taiat in fasii subtiri sau cuburi mici.
Legumele astfel obtinute se vor adauga in oala peste carnea de pui si sunt lasate sa fiarba cat se vor inmuia ( cca 30-35 minute ), fiind acoperita oala cu un capac ( pentru a nu scadea mult din apa ).
Optional: aceasta ciorba de pui cu legume, merge foarte bine facuta la oala sub presiune( scutind mult din timpul fierberii la o oala obisnuita… mancarea fiind gata in cel mult 25 minute ).
Aproape de final cu 10 minute, se vor adauga taitei de casa, apoi ciorba se va asezona cu sare, piper si la urma pus borsul de putina ( sau zeama de lamaie ) dupa gust.
Verdeata ( patrunjelul proaspat tocat si leusteanul ) se vor adauga in oala cu ciorba dupa ce va fi data la o parte de pe foc.
Trucuri si idei
Ciorba de pui cu legume poate fi dreasa cu un ou batut cu 1 lingura de smantana...si atunci o putem numi “ciorba ca la mama acasa”.
POFTA BUNA !!!