Chiar daca este vara, tot ne mai gandim la o ciulama de ciuperci cu mamaliguta calda, deoarece atunci cand intram in piata de legume si le vedem cat de apetisante sunt nu ne putem abtine si sa nu cumparam cateva.
Ciupercile pot inlocui foarte bine carnea, mai ales cand in zilele fierbinti de vara aceasta nu mai poate fi digerata cu usurinta si plus de asta este o mancare si pentru persoanele cu un regim alimentar ( chiardacacontine unt si faina, acestea fiind mai mul fierte nu prajite ).
Ingrediente ciulama de ciuperci
500 g ciuperci proaspete champiniong
50 g unt
3-4 linguri faina
500 ml lapte ( pentru sos )
1/2 legatura marar ( optional)
sare, piper alb
Cum se face ciulama de ciuperci
Se vor alege ciupercile, de preferinta mici, foarte proaspete, albe si cu “carnea” tare.
Le curatam de pielita, se rupe cotorul, iar daca avem ciuperci mai mari le vom tai in patru, apoi pe masura ce le curatam le punem intr-un vas cu apa unde se afla putin otet ( sau zeama de lamaie ), un praf de sare ( ca sa nu se innegreasca cat asteapta pana sunt puse la fiert ).
Se vor pun la fiert, pentru cca 20 minute, pana va iesi negreala din ele, apoi separat intr-o cratita se va pune untul la incalzit, apoi faina, amestecand continuu cu un tel ( a nu se lasa la prajit) cca 1-2 minute, stigandu-se cu lapte ( amestecand energic cu un tel, pana ce faina se va desface bine si se va forma un sos ), lasand sa dea intr-un clocot-doua, dupa care se vor adauga ciupercile ( daca sunt mici se vor lasa intregi, iar daca sunt mari, taiate in patru ), ptrivite de sare si piper dupa gust.
Se va lasa sosul sa dea intr-un clocot-doua impreuna cu ciupercile, cca 10-15 minute, dupa care se va da cratita deoparte, adaugand pentru gust si decor, putin marar proaspat tocat fin.
Ciulamaua de ciuperci se va servi fierbinte cu mamaliga si castraveti murati la saramura de vara.
POFTA BUNA !!!!