Este o mancare foarte gustoasa si des intalnita pe mesele romanilor. Se serveste cel mai adesea impreuna cu mamaliga calda si este o mancare completa si foarte hranitoare.
Ingrediente ciuperci cu smantana
1 kg ciuperci proaspete Champignon ( sau..hribi, ghebe de padure etc..)
500 ml smantana de gatit
50 g unt
1 lamaie
1 lingura faina sau amidon de porumb ( ptr ingrosat sosul )
1/2 legatura marar ( sau patrunjel )
sare, piper alb
Cum se fac ciuperci cu smantana
Pentru o mancare gustoasa trebuiesc ciuperci carnoase, intregi si fara pete negre.
Optional: daca se doresc ciuperci curatate de pielite, acestea se vor curata, urmand a fi puse imediat intr-un vas cu apa rece in care se vor adauga cateva linguri de zeama de lamaie (4-5 linguri ) pentru a nu se innegri, pana la gatire.
Intr-o craticioara cu fund dublu ( sau o tigaie de teflon cu pereti inalti ) se va pune untul la incalzit impreuna cu o lingura de ulei vegetal, apoi sunt adaugate ciupercile, dupa ce au fost spalate bine, scurse, apoi taiate in felii. subtiri.
Acestea se vor lasa la inabusit la foc domol ( cca 10-15 minute ), pana va scadea zeama pe care vor va lasa.
Smantana de gatit se va amesteca cu faina alba ( sau amidonul de porumb ) si este adaugata peste ciupercile inmuiate si asezonate dupa gust cu sare, piper alb si mararul tocat fin (sau patrunjel proaspat ).
Mancarea se va lasa sa fiarba la foc domol pentru a se ingrosa sosul, cca 5-10 minute.
Ciupercile cu smantana se vor servi cu mamaliguta fierbinte si cu acritura la alegere ( castraveti murati, gogosari la otet, sau cu gogonele murate ).
Trucuri si idei
Aceasta reteta se poate transforma intr-o reteta de post, daca smantana va fi inlocuita numai cu faina batuta bine cu apa, obtinand astfel asa zisa: Ciulama de ciuperci !
POFTA BUNA!!!