Atunci cand vrem sa surprindem uneori familia cu cate o gustare apetisanta, sau o cina usoara (fara a petrece si noi, femeile, mult timp in bucatarie ), vom recurge la o reteta deosebit de simpla, usor de preparat, hranitoare,… si anume la niste ciuperci pane crocante.
Pe langa adulti, cei mici vor fi foarte incantati de aceste ciuperci, deoarece pot fi o alternativa excelenta a chips-urilor.
Ingrediente ciuperci pane
500 g ciuperci proaspete ( la aceasta retete, ciupercile trebuiesc sa fie cu palarii mici)
100 g faina alba ( mai mult sau mai putin )
2 oua
200 ml lapte ( daca dorim o cantitate mai mare se poate suplimenta )
100 g cascaval ( de consistenta mai tare ) sau parmezan
100 g pesmet ( pentru a face ciupercile mai crocante )
200 ml ulei vegetal ( se mai poate adauga daca va fi necesar, incat ciupercile sa fie cuprinse bine in ulei la prajit )
1/2 legatura marar ( fac o combinatie foarte buna cu ciupercile )
sare, piper
Cum se fac ciupercile pane
Ciupercile pane la aceasta reteta merg a fi pregatite si in starea lor naturala ( proaspete ), dar cel mai bine ies daca vor fi fierte mai intai.
Palariile ciupercilor se vor separa de codite, curata de pielita si puse la fiert in apa cu sare intr-o oala pentru cca 30 minute ( atat cat se vor inmuia putin si va iesi negreata din ele ).
Dupa ce au fiert, se vor scoate la scurs intr-o sita ( eventual se vor presa cu o paleta pentru a iesi mai mult lichidul acumulat in timpul fierberii ), apoi vom pregati aluatul de clatite pentru a le face pane.
Intr-un bol vom pune ouale cu sare , piper si le vom bate cu un tel, dupa care adaugam laptele si faina ( atat cat trebuie pentru a face un aluat de clatite un pic mai gros decat cel obisnuit ) si mararul taiat fin.
Intr-o cratita, punem uleiul la incins, apoi inmuiem palariile de ciuperci bine in aluat si tavalite prin pesmet ( pe care l-am pus alaturi de castronul cu aluat clatite ), apoi puse la prajit ( sa fie cuprinse bine in ulei ).
Le rumenim pe o parte pe alta, apoi le scoatem pe un platou si servi fierbinti cu cascaval ( sau parmezan ) ras deasupra.
POFTA BUNA !!